Nieuwe fietsbrug over Aarkanaal over twee jaar klaar

Ontwerp van de nieuwe fietsbrug.

Ontwerp van de nieuwe fietsbrug.© Illustratie Van Boekel Groep

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

Over iets minder dan twee jaar kunnen fietsers aan het eind van de Burgemeester Bruins Slotsingel het Aarkanaal oversteken en doorrijden richting Aarlanderveen en Nieuwkoop.

Alphen is erin geslaagd om een aannemer te vinden die voor 3,3 miljoen euro een 155 meter lange fietsbrug wil bouwen over de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de Oostkanaalweg. Meerdere aannemers hadden belangstelling getoond voor het project, maar omdat Alphen het risico van toekomstige kostenstijgingen bij de bouwer neer wilde leggen, haakten op één na alle bouwers af.

Aannemer Van Boekel uit het Brabantse dorp Zeeland tekent voor de klus. De brug krijgt vier Y-vormige pilaren en een composiet brugdek. In totaal, inclusief onder aanleg van de landhoofden, kost het project 5 miljoen, waarvan de gemeente 1,3 miljoen voor eigen rekening neemt. De rest van de kosten wordt betaald door de provincie en de regio Holland Rijnland.

Het is de bedoeling dat de grondwerk al direct na de zomervakantie begint. De grondlichamen waarop de brug aansluit hebben zo’n acht maanden nodig om te zetten. Volgend voorjaar gaat de aannemer aan de slag met de funderingen van de pilaren. De verwachting is dat de nieuwe brug in april 2024 in gebruik kan worden genomen.

Bij gemeente, provincie en fietsersbond staat de oeververbinding al lang hoog op het verlanglijstje. De verbinding maakt de fietsroute van Nieuwkoop en Aarlanderveen naar het centrum van Alphen een stuk korter en aantrekkelijker. Vooral schoolgaande jeugd zal daarvan profiteren, maar ook voor woon-werkverkeer en voor recreatieve fietsers is de brug een welkome aanvulling op het fietspadennet.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.