Meer geld nodig voor ophalen huisvuil in Bollenstreek; kosten nieuwbouw vuilafvoerbedrijf worden geschat op 18 miljoen

Roza van der Veer
Noordwijk/bollenstreek

Noordwijkers gaan in de toekomst meer betalen voor het ophalen van huisvuil. Het extra geld is nodig om het verouderde overslagstation van Vuilafvoerbedrijf Duin- en Bollenstreek (VAB) in Voorhout te vernieuwen. Hiermee is naar schatting 18 miljoen euro gemoeid. Daarnaast vielen de kosten van het VAB over 2022 hoger uit waardoor de deelnemende gemeenten 160.000 euro moeten bijstorten.

Vuilafvoerbedrijf Duin- en Bollenstreek wordt geëxploiteerd door afvalbedrijf Meerlanden uit Rijsenhout. Dat bedrijf gebruikt het VAB-terrein in Voorhout voor de overslag van restafval maar ook GFT. De vijf gemeenten in de Duin- en Bollenstreek (Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen) zijn de vaste klanten.

De kosten voor de vijf gemeenten blijken voor 2022 wat hoger uit te vallen dan geraamd. In totaal komt het VAB 160.000 euro tekort als gevolg van extra ondersteuning maar ook voor een projectteam dat de nieuwbouw van het verouderde overslagstation aan het voorbereiden is. Het extra geld wordt betaald door de deelnemende vijf gemeenten. Zo betaalt Noordwijk 36.000 extra, Lisse 19.000, Hillegom 18.000, Teylingen 31.000 en Katwijk 54.000.

Behalve geld voor de bouwplannen voorziet het VAB ook andere stijgende kosten in de komende jaren. Transport, materialen en arbeidsloon zijn duurder geworden tijdens de coronacrisis en daar doet de oorlog in de Oekraïne nog een schepje bovenop. De kosten van het VAB stijgen daardoor van 1,2 miljoen euro in 2022 naar 2,7 miljoen in 2026.

Voor Noordwijk betekenen de gestegen kosten een extra bijdrage van 36 duizend euro over 2022 tot 274 duizend euro extra (630 duizend in plaats van 356 duizend euro) in 2026. Deze bedragen worden verrekend in de afvalstoffenheffing die naar schatting tussen de 2 en 6 procent gaat stijgen. Donderdag praat de commissie ruimte over de gestegen kosten van het VAB.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.