Meevaller: Alphen komt minder tekort dan begroot

© Foto ANP

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft het jaar 2021 afgesloten met een tekort van 13,3 miljoen. Dat lijkt slecht nieuws, maar is het niet. In de begroting van 2021 werd er nog vanuit gegaan dat de gemeente 19,1 miljoen zou interen op de reserves.

In totaal noteerde het gemeentebestuur over vorig jaar 5,8 miljoen euro aan meevallers. Voor een deel gaat het om uitgaven die lager waren dan begroot, een ander deel bestaat uit hogere inkomsten. Een opvallende meevaller waren de inkomsten uit precario op kabels en leidingen. In het laatste jaar dat gemeenten nutsbedrijven geld mochten vragen voor kabels en leidingen in gemeentegrond, cashte Alphen nog even negen ton extra om uit te komen op ongeveer 5 miljoen euro. Vanaf dit jaar staat die bron van inkomsten, waarvan de rekening uiteindelijk terecht komt bij particulieren van binnen en buiten de gemeente, op nul.

Scheidend wethouder van financiën Kees van Velzen (CDA) toonde zich deze week uiterst tevreden over zijn laatste jaarrekening. „Ook de accountant stelt vast dat onze financiële positie gezond en stabiel is gebleven.” Daarnaast kan het college aan het einde van de rit vaststellen dat ondanks tegenslagen zoals de coronacrisis, dat bijna alle plannen zijn uitgevoerd die vier jaar geleden bij de start van het college werden gepresenteerd.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.