Onkruid en loshangende kabels; in Noordwijkse winkelcentra valt genoeg te verbeteren

In de beide winkelcentra in de gemeente Noordwijk valt nog een hoop te beteren, zo blijkt uit een schouw.

In de beide winkelcentra in de gemeente Noordwijk valt nog een hoop te beteren, zo blijkt uit een schouw.© Archieffoto Taco van der Eb

Roza van der Veer
Noordwijk

Er valt nog flink wat te verbeteren in de dorpscentra van Noordwijk. Dat bleek tijdens een schouw op 6 mei waarbij een rondje door de beide Noordwijkse winkelcentra is gemaakt. In Noordwijk-Binnen werden 41 verbeterpunten aangetroffen, in Noordwijk aan Zee 67. De komende tijd wordt besproken wie wat gaat aanpakken.

De schouw vond plaats in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten de dorpscentra aan verschillende criteria voldoen. Het gaat daarbij om zaken als overlast, onderhoud en criminaliteit in de winkelcentra. Noordwijkerhout voldoet al aan de eisen van het KVO, de winkelcentra van Noordwijk nog niet. In de Retail- en Horecavisie uit 2021 is vastgelegd dat wel wordt gestreefd om het keurmerk binnen te halen. Vandaar dat moet worden gekeken wat er beter kan in beide winkelgebieden.

In de beide Noordwijkse centra werden onduidelijke verkeersborden aangetroffen met name over waar fietsers en scooters mogen rijden. Op sommige plekken stonden fietswrakken gestald of werd vuil rond containers of overvolle prullenbakken gezien. Ook zijn er plekken waar extra verlichting nodig is of blokkeerden reclameborden de doorgang. Bij de schouw werden soms problemen geconstateerd met parkeerplekken of rond het laden en lossen. Ook werd gebrekkig onderhoud van sommige panden geconstateerd, groeide hier en daar onkruid tegen winkelpanden of werden loshangende elektriciteitskabels gezien.

Volgens burgemeester Wendy Verkleij wordt in de komende tijd besproken wat de gemeente en wat de ondernemers gaan verbeteren. Daarover moeten nog afspraken in een speciale bijeenkomst worden gemaakt. Als de Noordwijkse winkelcentra op orde zijn dan kunnen ze een KVO-certificaat aanvragen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.