Leidse universiteit maakt zeven fraudepublicaties openbaar

ANP
LEIDEN

Het bestuur van de Universiteit Leiden heeft de titels van zeven wetenschappelijke artikelen openbaar gemaakt waarin sprake is van "aangetoonde malversaties". De openbaring is volgens de universiteit "in het belang van een schone wetenschap".

Eerder dit jaar werd bekend dat een voormalig docente psychologie had gefraudeerd met verscheidene artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. In 2019 kwamen ook al meerdere misstanden van deze docente aan het licht. Het ging onder meer om het indienen van subsidieaanvragen met gemanipuleerde onderzoeksgegevens. De Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de universiteit deed onderzoek naar de artikelen waar fraude mee was gepleegd.

De fraude werd aan het licht gebracht door drie klokkenluiders. "Het college acht openbaarmaking ook van belang voor de jonge wetenschappers die als klokkenluiders destijds deze schendingen van wetenschappelijke integriteit aan het licht hebben gebracht", zegt de universiteit woensdag.

De titels van de "besmette" artikelen zijn gepubliceerd op de website van de universiteit. De uitgever gaat vijf van de artikelen intrekken, twee worden nog onderzocht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.