Rooie Dorp sluit periode van bouwputten en vernielzucht af met groot feest en een poëtische ode aan de nieuwe zonnepanelen

Kees Veldkamp onthult de nieuwe gedenksteen in de Jan Nieuwenhuijzenstraat.

Kees Veldkamp onthult de nieuwe gedenksteen in de Jan Nieuwenhuijzenstraat.© Gerrit Jan Voerman

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Na tumultueuze maanden van slopen, bouwen, verhuizen en vernielen kon arbeidersbuurt het Rooie Dorp dinsdag eindelijk de vlag uithangen. Er viel wat te vieren: het eerste gedeelte van het grote wijkreconstructieproject kon formeel worden afgerond, en dat werd gemarkeerd met de onthulling van een heus in steen gebeiteld eerbetoon.

Het plakkaat hangt aan de Jan Nieuwenhuijzenstraat, en werd onthuld door de 87-jarige Kees Veldkamp. Veldkamp woont al meer dan zestig jaar in het Rooie Dorp, en was erg verheugd dat hij het doek voor het gedicht ceremonieel mocht wegtrekken, geflankeerd door de jongedames Yaëlla en Noa. „Wat een eer om de gevelsteen te mogen onthullen, en hoe fijn is het om dat met de jonge generatie uit het Rooie Dorp te doen.”

Gedicht

Het gedicht zelf is gemaakt door Lisa Veldkamp, voormalig stadsdichter van Alphen aan den Rijn, en gaat in op het verleden van de wijk, maar ook op de toekomst. Want het nieuwe Rooie Dorp heeft behoorlijk zwarte daken gekregen, dankzij alle nieuwe zonnepanelen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De nieuwe gevelsteen in de Jan Nieuwenhuijzenstraat.

De nieuwe gevelsteen in de Jan Nieuwenhuijzenstraat.© Gerrit Jan Voerman

Daarna zette Woonforte de wijkbewoners die hebben gefungeerd als klankbordgroep in het zonnetje. Ten slotte werd de vrolijke dag beëindigd met een buurtbarbecue in speeltuin Kindervreugd elders in de wijk.

Het Rooie Dorp kon wel een feestje gebruiken na de afgelopen weekeinden. Telkens gold de buurt weer als hotspot voor vandalen en pyromanen, op wie de sloopwoningen een kennelijk onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenden. De politie moest vaker patrouilleren, meerdere jongeren werden langs Halt gestuurd en de schade wordt in de duizenden euro’s geschat.

Hekken

De vernielingen die het Rooie Dorp hebben geteisterd zullen naar verwachting ophouden als donderdag de hekken worden gezet om alle sloopwoningen, als voorbereiding op de naderende sloop van de 62 huizen. Daarna zal er weer gebouwd worden.

Later volgend jaar gaat het derde en laatste stuk van de wijk tegen de vlakte, waarna ook daar nieuwbouwwoningen zullen verrijzen. In 2025 staan alle nieuwe huizen overeind. Een jaar later is dan ook de gemeente klaar met het onderhoud aan de straten, riolen en verlichting.

Lees ook: Bouwers Rooie Dorp Alphen reageren op vernielingen en brandjes: hekwerk om vandalen en pyromanen te weren komt ruime week eerder

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.