Gevaar op blauwalg is geweken bij Zegerplas, maar negatief zwemadvies blijft gewoon van kracht

Enthousiastelingen duiken massaal de Zegerplas in.

Enthousiastelingen duiken massaal de Zegerplas in.© Archieffoto Taco van der Eb

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

De waarschuwing voor blauwalg bij de Zegerplas in Alphen aan den Rijn wordt na één week weer ingetrokken. Dat meldt de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Dat betekent echter niet dat er weer gezwommen kan worden bij het speelstrandje aan de westkant van het meertje.

De waterkwaliteit blijft ondanks de afwezigheid van blauwalg - dat prikkende ogen, een zere huid, koorts of hoofdpijn kan veroorzaken - namelijk onvoldoende om er verantwoord te kunnen zwemmen, denkt de omgevingsdienst. „Er blijft een grote kans op maag- en darmklachten”, meldde de ODMH begin deze maand in een advies dat het gehele zwemseizoen geldig blijft.

De gemeente Alphen was het niet eens met dat oordeel, en probeert sindsdien de omgevingsdienst en het hoogheemraadschap te overtuigen om het in te trekken. De ODMH kwam namelijk tot de conclusie door onderzoeksgegevens van vier jaar mee te rekenen, en daardoor zijn de gegevens te verouderd om tot een juiste afweging te komen, vindt de gemeente.

Wie deze zomer toch wil zwemmen bij de Zegerplas, kan volgens de laatste berichten z’n toevlucht nemen tot het gebied rond de T-steiger aan de zuidkant van het recreatiemeer. Daar is de waterkwaliteit uitstekend, constateert de ODMH.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.