Hou van jezelf op de Wees jezelf-dag | column

Janice Deul

Zondag 22 mei is het internationale Wees jezelf-dag. Een Amerikaanse uitvinding – hoe kan het ook anders – om de eigenheid van eenieder van ons te vieren. Een mooi initiatief, hoewel ik persoonlijk ook prima zonder die dag kan.

Zelfliefde is een gegeven voor mij. Iets dat ik van huis uit heb meegekregen. Wanneer mij weer eens wordt toegevoegd dat ik het wel heel erg met mezelf heb getroffen, beaam ik dat dus volmondig. Dat is geen kwestie van arrogantie of ijdelheid. Noem het liever zelfbewustzijn, een eigenschap die ik eenieder toewens.

Ik denk dat de wereld daar beter van wordt en wij mensen een stuk gelukkiger. Immers: als je in staat bent jezelf te omarmen in al je perfecte imperfectie zul je ook meer compassie kunnen tonen als het gaat om anderen. En vice versa natuurlijk.

Helaas zijn we daar niet zo goed in. Dat komt door de normen die ons door maatschappij, mode- en beauty-industrie, (sociale) media, opvoeding, tradities en ’westerse’ dominantie worden opgelegd. Over wie ’mooi’ is en wie minder, en wat ’vrouwelijk’ en ’mannelijk’ is bijvoorbeeld. Over dat je monogaam moet leven en liefst met een partner die niet van dezelfde sekse is als jij.

Over dat kroeshaar niet mooi, representatief of professioneel is. Over dat ’hoofdwerk’ meer waard is dan ’handwerk’. En over heel veel zaken meer. Wat mij betreft gooien we al die percepties en conventies overboord en zoomen we in op onze waarachtigheid als individu. Want zelfliefde is ware liefde. Het is de basis voor een gezonde persoonsontwikkeling en een harmonieus bestaan.

Ik geloof oprecht dat we betere en gelukkigere mensen worden door meer compassie te hebben met onszelf en elkaar. De 22ste is een mooi moment om hier eens bij stil te staan. #BeingYou Day – ofwel Wees jezelf dag - werd in 2021 gelanceerd, maar is ons land destijds voorbijgegaan. Hoe tof zou het zijn als dat dit jaar anders zou zijn! Omarm dus wie en wat je bent - zonder oordeel of onzekerheid.

Laten we onszelf en elkaar vieren in compleetheid – de ’plussen’, de ’minnen’. We zijn allemaal perfect imperfect, precies zoals we zijn. Dat is wat ons uniek maakt. Mooie dag gewenst!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.