Aantal uitkeringen in Holland Rijnland keldert, vooral in de ict amper nog werkzoekenden

Binnert Glastra
Leiden

Het aantal werkzoekenden met een WW-uitkering is in de regio Holland Rijnland het afgelopen jaar met 35,4 procent gedaald. Nog meer dan anderen vonden ict’ers nieuw werk: in die sector daalde het aantal uitkeringen met 46 procent. Dat blijkt uit cijfers van UWV.

UWV verstrekte eind april in deze regio 4.811 WW-uitkeringen. Dat is aan 1,6 procent van de beroepsbevolking. In de gemeente Noordwijk ligt het percentage regionaal het hoogst, op 2 procent. Het landelijk gemiddelde is 1,9 procent, dat van de provincie Zuid-Holland 1,8.

De krapte op de arbeidsmarkt is in Holland Rijnland volgens UWV extra groot in de IT-sector. Er zijn nog 91 werkzoekenden met een ict-beroep, terwijl het aantal openstaande vacatures geraamd wordt op 450. De meeste beschikbare banen zijn helpdeskmedewerker, software ontwikkelaar, beheerder en automatiseringsadviseur. Driekwart van uitkeringsontvangers zoekt werk met zeer complexe of gespecialiseerde taken De helft is 50 jaar of ouder.

Werkgevers verwachten volgens UWV dat hun problemen om vacatures te vervullen verder zullen toenemen. Zij leiden al kandidaten op die niet helemaal aan de functie-eisen voldoen. Om de krapte te bestrijden, werkt UWV sinds begin mei met ’Make IT Work’ samen. Dat is een IT-omscholingstraject met baangarantie. Werkzoekenden of baanveranderaars met een hbo- of wo-diploma kunnen binnen vijf maanden aan de slag bij een nieuwe werkgever, die de scholingskosten vergoedt.

In Alphen aan den Rijn daalde het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar het meest, met 40,7 procent ten opzichte van vorig jaar april. Daar krijgen nog 1015 mensen een uitkering. Daarna volgen Kaag & Braassem met 37 procent en Hillegom met 36. Leiden neemt met een daling van 35,7 procent (nog 1102 uitkeringen) plek vier in. De meest geringe daling in de regio noteert UWV in Oegstgeest, minus 24,4 procent. Daar kregen eind april nog 204 mensen een uitkering.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.