Musical Soldaat van Oranje verlengd tot eind jaar: ’Het vertrouwen van het publiek komt weer terug’

Erna Straatsma
Valkenburg

Na maanden van een niet-uitverkochte zaal durft de producent van Soldaat van Oranje het weer aan om de musical te verlengen tot het eind van dit jaar.

Dat betekent dat de voorstelling zich opmaakt voor haar twaalfjarig jubileum, op 30 oktober 2022. Soldaat van Oranje wordt sinds de première op 30 oktober 2010 gespeeld in de TheaterHangaar in Valkenburg.

„Bij een groot deel van het publiek komt het vertrouwen weer terug”, aldus producent Fred Boot. „Dat geeft ons hoop voor de toekomst en daarom durven we deze speelperiode weer te verlengen.” De speeldata van de musical stonden vast tot en met augustus. Daar zijn nu de maanden september, oktober, november en december aan toegevoegd.

De afgelopen maanden was de animo voor het bijwonen van een voorstelling minder dan anders. Ook elders in Nederland was dat het geval. Als gevolg van de coronacrisis durfden veel theaterbezoekers het nog niet goed aan om een kaartje te kopen.

Voorzichtiger

Soldaat van Oranje heeft over belangstelling niet te klagen, want voor de coronacrisis begon was TheaterHangaar steevast vol. „Wat dat betreft zijn we enorm verwend”, zegt woordvoerder Michiel van Klerken namens het productiebedrijf NEW Productions. „Maar de laatste maanden zag je dat het publiek voorzichtiger was. Het begint nu weer aan te trekken. Maar we zijn nog niet terug op het niveau van twee jaar geleden.”

Sinds de première in 2010 trok de musical meer dan 3,2 miljoen bezoekers. Op 30 april van dit jaar, elf en een half jaar na de eerste voorstelling, is de drieduizendste editie gespeeld. Veel musicalfans komen meerder malen naar Valkenburg om Soldaat van Oranje te zien. Dat geldt voor ongeveer een derde van het publiek.

Boot zei bij het halen van de drieduizendste voorstelling dat hij die mijlpaal ’onwerkelijk’ vond. Eerdere mijlpalen, zoals de duizendste en de tweeduizendste voorstelling, noemde hij al surrealistisch.

Geschiedenis

Het geheim achter het succes van Soldaat van Oranje is volgens Boot dat het over de Nederlandse geschiedenis gaat. „Het verhaal staat symbool voor iedereen in Nederland die de oorlog heeft meegemaakt’’, zei hij in april. ,,En die verhalen heeft doorgegeven aan de generaties daarna. Op die manier worden ook de persoonlijke familiegeschiedenissen doorverteld.”

Dat is ook een belangrijk onderdeel van waarom Boot de musical wilde maken. „Om een aanleiding te geven, waardoor mensen praten over wat er met hun familie is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door naar de voorstelling te kijken, ontstaan de vragen vanzelf.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.