DIOK bereikt finale om landstitel waarin RC Haarlem de tegenstander is

Wolf van Dijk is de gevierde man bij DIOK.

Wolf van Dijk is de gevierde man bij DIOK.© Foto Taco van der Eb

Pieter van der Vliet
Leiden

De rugbyers van het Leidse DIOK hebben zich dankzij een 45-25 overwinning op de Haagsche Rugby Club geplaatst voor de finale om de landstitel. In die eindstrijd spelen de Leidenaars volgende week in Amsterdam tegen RC Haarlem, dat Castricum met 31-14 terug wees.

Voorafgaand aan de clash tussen grootmachten DIOK en HRC waren er vijf teams die nog aanspraak konden maken op de eindstrijd. DIOK, dat bovenaan stond, had alles in eigen hand. Bij winst was de finale bereikt. Maar HRC is er de club niet naar om zich zomaar bij een nederlaag neer te leggen.

DIOK wist wat er verwacht werd op de dag dat het 50 jarig jubileum van de club gevierd werd. Alleen winst telde. Zonder Illie Greeve, Pierre Mounal en Wolf van Dijk gingen de blauwgelen van start en eigenlijk net als de laatste weken opende DIOK snel met een vijfpunter. Binnen enkele minuten was het Mees van Oord, die op snelheid de Haagse trylijn passeerde.

Maar de gevreesde rappe driekwartlijn van de gasten had direct een antwoord klaar en liet in tien minuten tijd twee vijfpunters noteren en zorgde voor gefronste wenkbrauwen. HRC speelde de bal op tempo vanuit de voorwaartsen de snelle driekwartlijn in om de Leidse defensie te verrassen. Maar het was juist Leon Koenen, die met een try en conversie voor de ommekeer zorgde met 12-10.

Stuivertje

Beide ploegen gaven elkaar niet de ruimte om de wedstrijd te domineren. Het was meer stuivertje wisselen. Totdat DIOK’s captain Ross Bennie Coulson vanuit een voorwaartsenaanval de slimste bleek en de stand inclusief de conversie van Koenen naar 19-10 bracht. Twee Leidse gele kaarten voor Daan van de Avoird en Ramiro Camacho betekende 13 tegen 15 man op het veld. HRC gebruikte dat voordeel en scoorde 19-15, maar geheel tegen de veldverhouding reageerde ook DIOK dankzij Deividas Kercius en werd het 24-15 bij rust.

In de tweede rondgang veranderde er weinig aan het spel. Beide ploegen speelden met flair, gewaagd en weigerden op te geven. Via 24-22 gaf Coulsen met zijn tweede vijfpunter DIOK lucht en met nog 25 minuten op de klok was er de rentree van Wolf van Dijk. De alleskunner was toch fit en drukte direct zijn stempel door 36-25 te scoren. HRC bleek niet meer bij machte om DIOK nog te volgen in het tempospel op weg naar de 45-25 winst na scores van Van Oord en Tom Altink.

Routiniers

Na afloop werd bekend dat Altink, Koenen en Thom de Ruijter hun laatste thuiswedstrijd voor DIOK hadden gespeeld. De drie routiniers spelen volgende week in de finale hun laatste wedstrijd en gaan dan met ’pensioen’.

rugby ereklasse

DIOKHRC45-25

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.