Deel van de verloskundigen gaat maandag staken

© Archieffoto

Merlin Mulder
Amsterdam

Verschillende verloskundigen in Nederland leggen deze maandag hun werkzaamheden neer.

Verloskundigen maken zich al langer grote zorgen over een mogelijke herinrichting van financiering de geboortezorg. Dit houdt onder meer in dat een deel van de geboortezorg onder de ziekenhuizen komt te vallen. Gevreesd wordt dat ziekenhuizen meer zullen bepalen over hoe geboortezorg ingedeeld kan worden en dat zwangeren straks minder keuzevrijheid hebben. Ook is de vrees dat zwangeren hierdoor meer medische behandelingen zullen ondergaan en dat de zorg dus duurder wordt. Ook zijn er zorgen dat eerstelijnsverloskundigen hun baan dreigen te verliezen.

Verloskundigen zijn maandag nog wel bereikbaar voor spoedgevallen en bevallingen, maar leggen andere werkzaamheden neer.

Eind maart protesteerde ook al een groep verloskundigen op het Malieveld in Den Haag.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen deelt de zorgen van de verloskundigen die gaan staken. ’Staken doe je niet zomaar, wij moedigen het staken ook niet aan als branche- en beroepsgroepsorganisatie, en tegelijkertijd begrijpen we dat verloskundigen dit zien als laatste redmiddel’, laat de organisatie in een reactie weten.

Lees ook: Waarom zijn de verloskundigen boos?Ze vrezen einde thuisbevalling. Vijf vragen over Noodalarm Geboortezorg

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.