Omstreden universiteitsevenement ’Students for Palestine’ vindt toch plaats

Vol aandacht luistert de zaal naar de sprekers van het panel.© Foto Rob van Dullemen

Iris Kole
Den Haag

Aan de sfeer in het universitaire gebouw Wijnhaven in Den Haag valt niet te merken dat er een omstreden evenement plaatsvindt. Docenten en studenten staan gemoedelijk met elkaar te kletsen. Ze zijn hier voor een paneldiscussie over de onderdrukking van het Palestijnse volk.

Een eerdere paneldiscussie van de studentenorganisatie werd in maart verboden door de universiteit. Na een maand van ophef krijgen de Students for Palestine nu alsnog hun kans.

De paneldiscussie in maart over ’apartheid, racisme en intersectionaliteit’ in Palestina, werd tegengehouden door de universiteit van Leiden vanwege de moderator. Zij zou niet neutraal genoeg zijn. Ook werd er gezegd dat de studentenorganisatie vooraf niet voldoende rekening had gehouden met de veiligheidsmaatregelen. Het evenement werd verplaatst naar een locatie buiten het universiteitsterrein.

Ophef

Het verbod van de universiteit leidde tot grote verontwaardiging bij de studentenorganisatie, bij andere studenten en bij docenten. Na veel ophef op Twitter, een petitie en een gesprek tussen de organisatie en de rector, kregen de studenten uiteindelijk alsnog groen licht om een panel op universiteitsterrein te organiseren.

Ondanks de turbulente voorgeschiedenis verliep dit voorspoedig. Het panel bestond onder andere uit leden van organisaties die zich bezighouden met de bescherming van mensenrechten van het Palestijnse volk. Zij spraken over de obstakels die zij tegenkomen in hun werk.

Marthe en Layla, twee leden van de organisatie, kijken tevreden terug op het evenement. „Ik ben blij met hoe het is gegaan”, zegt Marthe. „Met dit soort panels willen we mensen bewust maken van wat er speelt in Palestina en hoe Israëlische organisaties hun best doen om dit verborgen te houden. Nu we hierover mogen spreken op de campus gaan we dat ook zeker door”, zegt Layla. Hun doel is om de universiteit te laten instemmen met een boycot van Israëlische academische instanties.

„Het schrijnende is dat de universiteit dit niet wil, terwijl ze wel praten over een boycot van Russische universiteiten. Hier is dus sprake van een dubbele standaard. Het laat zien dat de universiteit toch nog veel te leren heeft”, zegt Marthe.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.