Over een Nachtpad langs de Leidse musea voor onder meer een kettingreactie bij Molen De Valk

Lennart Peeperkoorn bouwt aan zijn kettingreactie.

Lennart Peeperkoorn bouwt aan zijn kettingreactie.© Foto Rijk in Beeld

Erna Straatsma
Leiden

Met oude spullen een circuit maken en een kettingreactie veroorzaken. Dat is kort gezegd de opzet van Lennart Peeperkoorn voor een evenement bij Molen De Valk in Leiden, tijdens de Museumnacht op zaterdag 28 mei.

Met Molen De Valk heeft het evenement niks te maken, zegt Peeperkoorn, die door de organisatie van de Museumnacht is gevraagd om op 28 mei vanuit zijn woonplaats Huizen naar Leiden te komen. Of het moet zijn dat de wieken van de molen bewegen, net als de spullen die straks onderdeel uitmaken van ’Leidens grootste kettingreactie’, zoals in ronkende bewoordingen op de site museumnachtleiden.nl staat. ’Helemaal gemaakt van gerecycelde materialen!’

Fun-gehalte

Peeperkoorn reist dagelijks door Nederland om op allerlei plekken een kettingreactie tot stand te brengen. „We doen dit zo’n honderd keer per jaar.” Bedrijven huren hem vaak in, want het samen bouwen aan een ingewikkelde installatie is een ’uitstekend teambuilding-event’. „Kijk maar even op de website chainreaction.nl”, zegt hij. Daar staat dat het gaat om een ’heel stoer event met een hoog fun-gehalte’ is , waaraan ’iedereen kan meedoen’.

Het idee is dat Leidenaars op 28 mei vanaf 12.00 uur van afval een installatie gaan bouwen. Afhankelijk van de opkomst en de hoeveelheid ingeleverd materiaal kan dat iets heel groots worden, of klein blijven. Dat is dus nog even afwachten.

„Als het af is, drukken we gezamenlijk op een knop”, zegt Peeperkoorn. „En dan komt het kunstwerk van gerecyceld materiaal in beweging. Het kan een heel complexe installatie worden of iets kleiners. Aan het einde van de kettingreactie steken we een beetje vuurwerk af.”

Déjà Vu

Molen De Valk is een van de dertien musea die meedoen aan de veertiende editie van de Museumnacht Leiden. Een comité van zestien Leidse studenten – leden van studentenvereniging Quintus - heeft een uitgebreid programma opgesteld met het centrale thema ’Déjà Vu’. Het programma omvat muzikale optredens, workshops, experimenten, demonstraties en tal van andere activiteiten.

Bezoekers van de Museumnacht kunnen een Nachtpad volgen en zo langs alle attracties lopen. Wie er na afloop van het avondvullende programma nog geen genoeg van heeft, kan naar een afterparty in Gebr. de Nobel aan de Marktsteeg 4-8. Meer informatie over het programma is te vinden op de website museumnachtleiden.nl. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor 16 euro.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.