Ailany Ton (19) kende een moeilijke jeugd met verschillende verslavingen, maar is inmiddels gelukkig: ’Ik hoop later de hulpverlener te kunnen zijn die ik zelf als kind nodig had’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

© Eigen foto

Aïcha Mouaddine

Ailany Ton (19): ,,Het klinkt misschien cliché, maar ik zing al zolang ik mij kan herinneren. Er zijn filmpjes waar ik twee jaar ben en liedjes probeer te zingen voor mijn nichtje of opa. Naast mijn passie voor zingen heb ik ook een passie voor de studie die ik doe. Ik studeer psychologie. Mijn hectische jeugd en alles wat ik daarin heb meegemaakt is de reden geweest voor mijn studiekeuze.’’

Schrijf je in voor de gratis AlphenCC nieuwsbrief en mis nooit meer nieuwtjes uit Alphen aan den Rijn

,,Ik ben opgegroeid met een ambitieuze moeder. Ze heeft ballet gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, amusement in het buitenland gedaan, en in ‘Saturday Night Fever’ de musical gespeeld. Ze zong en danste altijd thuis. De cd’s van K3 en Chipz stonden altijd aan en ik organiseerde vanaf driejarige leeftijd al mini-optredens voor mijn zusje en knuffels.

Op zevenjarige leeftijd begon ik met zingen in een kinderkoor. Ik heb in bijna iedere kerk in Alphen opgetreden heb meegedaan aan een musical. Ik ben uiteindelijk overgestapt naar een popkoor omdat ik meer uitdaging zocht. Op de middelbare school heb ik elke kans voor een optreden gepakt. Minimaal drie dagen in de week bleef ik tot half zes op school om in het muzieklokaal te zingen. Ik ben uiteindelijk ook privé zanglessen gaan nemen omdat ik meer technieken wilde leren en mijn stem wilde verbeteren. Ik heb zelfs een keer mogen zingen op televisie en radio. Op dit moment hou ik vooral van kleinschalige en intieme optredens. Dit wordt ook mijn derde jaar dat ik meedoe aan ‘Gluren bij de Buren’. Dat is een optreden in mijn huiskamer of tuin, dat toegankelijk is voor iedereen.

Mijn favoriete soort liedjes om te zingen zijn meestal liedjes over liefde, pijn, verdriet en verderf. Ik vind deze nummers de mooiste melodieën hebben en kwetsbaarste teksten. Ik probeer de achtergrondverhalen van de liedjes waarmee ik optreed, op en uit te zoeken, zodat ik met die gedachten en emotie het liedje kan zingen. Zelf vind ik het heel belangrijk in het leven om mijn eigen weg te bewandelen en dingen te doen die mij gelukkig maken. Ik heb in eigen mijn jeugd niet genoeg ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen. Nu gelukkig wel.

Ik heb een hectische jeugd gehad in een hectisch gezin. Ik heb mijn biologische vader nooit ontmoet en ik heb een jonger zusje met een chronische longziekte. Ik ben verslaafd geweest aan wiet, alcohol en heb veel misbruik gemaakt van mijn voorgeschreven medicatie. Ik heb vanaf mijn negende aan de medicatie gezeten en ben begonnen met middelen op mijn twaalfde. Mijn leven liep niet meer. Ik ging niet naar school, had geen werk, thuis liep het niet lekker. Ik zette gebruik boven al mijn vriendschappen, familie en relaties, waardoor ik veel mensen verloren ben. Ik was mezelf volledig kwijt. Daarnaast ben ik jarenlang gepest.

Ik vond dat het tijd was voor verandering. Ik ging naar een afkickkliniek voor jongeren en heb m’n leven omgegooid. Ik ben nu anderhalf jaar clean van alles. Momenteel zit ik nog wel in een traumaverwerking om mijn trauma’s rondom mijn jeugd en seksueel misbruik in mijn kindertijd op te ruimen en alles op een gezonde manier te verwerken. Ik hoop deze gebeurtenissen later te kunnen gebruiken in mijn werk als ervaringsdeskundige.

Ik studeer psychologie in de tak ‘ondersteuning bij sociale vraagstukken’. Ik heb zelf elf jaar in de jeugdzorg gezeten en ben ‘van hot naar her’ gesprongen tussen instanties. Jeugdzorg heeft voor mij echt gefaald, helaas komt dit heel vaak voor. Gelukkig wordt het nu beter en verandert er ook veel. Ik wil later graag de hulpverlener en een luisterend oor zijn die ik zelf nodig had in die tijd.

Wat ik heb meegemaakt is absoluut de reden dat ik de psychologie in wil. Ik wil het verschil in de jeugdzorg maken. Ik heb nu eerst twee jaar genomen om mijn eigen emoties en gedachten te reguleren. Ik kijk er enorm naar uit om er uiteindelijk mijn werk van te maken.

Ik hou van in het hier en nu leven, we zien wel wat morgen brengt. Voor nu ben ik tevreden. Ik ben nu al 572 dagen clean, ik heb een gezonde en liefdevolle relatie en ik heb de allerliefste en juiste mensen om mij heen. Ik studeer weer en maak muziek. Ik durf nu echt te zeggen dat ik gelukkig ben.’’

Lees ook:Dewi Michelle de Koster (19) verloor een jaar geleden haar oom: ’Ik had het gevoel dat het mijn schuld was’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.