Hoogbouwplannen Leimuiden-centrum vallen ’in principe’ goed bij de gemeente Kaag en Braassem

Zou zoiets ooit aan de Tuinderij in Leimuiden verrrijzen?

Paul van der Kooij
Leimuiden

Bij het centrum van Leimuiden kan wel eens hoogbouw komen op de plek aan de Tuinderij waar nu een autowasstraat en garages zijn. B en W van Kaag en Braassem willen in principe meewerken aan plannen voor 2.300 vierkante meter winkel- en magazijnruimte op de begane grond en vier tot zes etages er boven.

Alles wat boven de vier bouwlagen uitkomt en dus meer dan 12 tot 13 meter hoog is, is in de ogen van de gemeente hoogbouw. Voordat daar groen licht voor wordt gegeven, wordt extra goed bekeken of het ’past’.

Volgens B en W is de plek nabij het centrum ’niet onlogisch’. Mede omdat het gebied iets lager ligt dan dat centrum, met iets verderop bouwhoogtes van tien meter, zou het zich zelfs lenen voor hoogbouw.

De bouwhoogte en het volume - vrijwel het hele perceel wordt volgebouwd - zouden daarbij ’te rechtvaardigen zijn’. Want, zo is de redenering: van de omliggende bebouwing wordt ’voldoende afstand’ gehouden. De groengordel blijft daarbij gehandhaafd.

Parkeren

Wel vinden ze de veertig parkeerplaatsen die de etage boven de winkelstrip zijn gedacht aan de krappe kant. Niet alleen bezoekers van de winkels beneden moeten er namelijk parkeren, ook bewoners van de 39 levensloopbestendige appartementen van 85 tot 130 vierkante meter in de etages daarboven dienen er een plekje te kunnen vinden.

Om toch uit te komen met de parkeerplaatsen, wil de initiatiefnemer niet de 22 meter van het ingediende plan als uitgangspunt nemen voor het hoogste punt maar richting de 18 meter gaan. Vraag is dan wel of het plan ook financieel nog voldoende oplevert en het principe-verzoek van nu, bedoeld om de mogelijkheden te verkennen, uitgroeit tot een definitief verzoek. Nogal wat plannen stranden in die voorfase.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.