Flitsbezorgdienst Getir verdwijnt voorlopig uit Leiden na uitspraak rechter

Boodschappen bestellen bij Getir kan op dit moment niet in Leiden.

Boodschappen bestellen bij Getir kan op dit moment niet in Leiden.© Archieffoto ANP

Iris kole
Leiden

Getir sluit noodgedwongen de deuren in Leiden. De activiteiten van de boodschappenbezorger passen volgens de gemeente niet in het bestemmingsplan en daarom moet de bezorgdienst vertrekken uit de Van der Werfstraat. Getir stapte naar de rechter, maar deze kwam tot hetzelfde oordeel.

De gemeente Leiden meldde in januari al de verschillende flitsbezorgers in de stad aan banden te willen leggen, deels vanwege klachten van omwonenden.

Omwonenden van de Getir-vestiging maakten onder andere melding van geluidsoverlast door de bezorgers en zwerfvuil. Ook zou er regelmatig sprake zijn van een slechte doorgang van de Van der Werfstraat door het laden en lossen rondom de zogenoemde dark store.

De gemeente oordeelde dat de diensten van Getir in strijd zijn met het plaatselijke bestemmingsplan omdat het niet gaat om een gewone winkel. Het bezorgbedrijf stapte na dit oordeel naar de rechter, maar deze was het eens met de gemeente.

Er is geen sprake van ’uitstalling ten verkoop’, wat wel een verplichting is wil een zaak gelden als detailhandel. Mensen kunnen er niet rondlopen om producten te kiezen en af te rekenen. Getir is dus een magazijn en geen winkel, stelt de rechter.

Worsteling

De uitspraak van de rechter heeft geen gevolgen voor andere bezorgdiensten, zoals Flink en Gorillas. Er wordt per bezorgdienst gekeken en deze bedrijven bevinden zich op andere plekken Leiden waar andere regels gelden. De gemeente meldt dat ze bezig is met het opstellen van beleid om flitsbezorgers een goede plek in de stad te geven.

Leiden staat niet alleen in de worsteling met flitsbezorgers, andere steden kampen ook met moeilijkheden. Amsterdam wil de magazijnen gaan weren uit woonwijken, meldde Het Parool eerder in mei.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.