Tijd voor de laterbloeiers

© Foto Els Bax

van onze verslaggever
Voorhout

De tijd van de bloeiende bollenvelden is voorbij. Wat rest van de kleurige velden is het loof en dat is niet zonder reden: in plaats van naar de bloem gaat alle voeding nu naar de bol, die daardoor kan gaan groeien.

Want dat is en blijft het doel van het kweken van bollen: de kleine(re) bollen die in het najaar worden geplant in de zomermaanden als volwassen exemplaren rooien voor de verkoop. Her en der begint het loof al te verdorren, een teken dat de bol volgroeid is.

Om te voorkomen dat er in deze periode (nog) ziektes ontstaan, worden er middelen gespoten, zoals op deze foto aan de Derde Loosterweg in Voorhout te zien is. Op de achtergrond is de punt van de monumentale Engelbewaarderskerk te zien, evenals de spitsen van de dorpskerk en de Pancratius in Sassenheim.

De kleur komt nu van de bloeiende bermen langs de bollensloten en van de latere bloeiers, zoals de paarse bollen van de allium (sierui). Een buitje kunnen de bollen overigens net als al het overige groen nog altijd prima gebruiken. En al zag de lucht er maandag af en toe dreigend uit, op een beetje neerslag in de ochtend na bleef het droog.

foto els bax

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.