Kortebaan Sassenheim pakt de draad weer op na coronajaren

De kortebaan op de Teylingerlaan in 2019.

De kortebaan op de Teylingerlaan in 2019.© foto sndr

Sjaak Smakman
Sassenheim

Nadat de edities van 2020 en 2021 vanwege corona niet door konden gaan, staat op vrijdag 17 juni weer de kortebaan van Sassenheim op de kalender. De paarden draven vanaf ongeveer 13.00 uur door de Teylingerlaan. De officiële start van de twintigste editie is om 13.30 uur. Ook de traditionele braderie in de Hoofdstraat gaat weer door.

Behalve corona zat ook de nieuwbouw in Overteylingen de editie van 2021 in de weg. De wijk had vorig jaar maar één uitrit, op de Teylingerlaan. Die is geblokkeerd op de dag van de harddraverij en om de wijk toch bereikbaar te houden had er dan een noodbrug moeten komen. Dat was naast corona financieel een te groot risico voor de organisatie. Dit jaar kan kunnen de bewoners de wijk ook op de dag van de harddraverij gebruik maken van de nieuwe Laan van Overteylingen.

De kortebaansport is hard geraakt tijdens de coronacrisis. Door de afgelastingen en onzekerheid investeerden de eigenaren nauwelijks in kortebaanpaarden. Het paardenbestand is daarom flink afgenomen. Desondanks kan de organisatie in Sassenheim er volgens op vertrouwen dat het een kwalitatief sterk deelnemersveld krijgt. De meeste toppers in het circuit zijn actief gebleven. Daarnaast lieten diverse nieuwe talenten zich goed zien tijdens de seizoensopening in Assendelft op zaterdag 14 mei.

Sassenheim is de vierde van de 27 wedstrijden die dit jaar op het programma staan. Warmond staat voor 2 juli genoteerd, Hillegom voor 16 september en Lisse voor 29 september. In Lisse, traditioneel een van de grootste wedstrijden, wordt ook het Nederlands Kampioenschap verreden. Hillegom schrapte vorig de harddraverij vanwege corona, Warmond week uit naar Duindigt en in Lisse ging de wedstrijd op de Heereweg uiteindelijk gewoon door.

Om deelname te stimuleren heeft de Kortebaanbond met de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (SNDR) tevens de regel ingevoerd dat paarden die nog geen geld hebben gewonnen winsom vijf meter voorsprong krijgen. Hierdoor kan de koers op de Teylingerlaan wel eens een verrassend koersverloop krijgen.

Het is nog onzeker of titelverdediger Eliot Charisma op vrijdag 17 juni aan de start komt. De ruin van trainer Marc de Jong is momenteel herstellende van een zware blessure. De nummer twee van 2019, Ronny Brandt heeft meer kans op deelname. De ruin behoort inmiddels tot het meubilair op de kortebaan. In 2018 won hij in Sassenheim tijdens zijn debuut.

De SNDR verricht de loting van de kortebaan Sassenheim op woensdag 15 juni. De deelnemende paarden zijn vervolgens direct te bekijken op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.