Lezersdilemma: Kan ik wegblijven bij het feestdiner van mijn chef?

© Foto Pixabay

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Kan ik wegblijven bij het feestdiner van mijn chef? Reageren of heb je zelf een dilemma? Stuur een (anonieme) e-mail naar dtv@mediahuis.nl

Esmee is uitgenodigd bij een feest van haar chef. Het feestvarken heeft een programma samengesteld waar Esmee totaal geen zin in heeft. Kan ze hier onderuit zonder de gastvrouw te beledigen?

Esmee (28): „Ik werk op een kantoor waar S. mijn chef is. Zij heeft me aangenomen en gaf me steeds geweldige beoordelingen. Ook bood ze me de kans om cursussen te volgen. Daardoor kwam ik steeds een stap vooruit. Inmiddels ben ik zelfs coördinator. Daar heb ik voor gewerkt en gestudeerd, maar ik heb het ook te danken aan het vertrouwen dat ik van S. kreeg.

Binnenkort wordt ze vijftig. Dat moet een groot feest worden en ik moet misschien vereerd zijn dat ik daarvoor ben uitgenodigd. De jubilaris is nooit getrouwd en ik heb het idee dat ze deze bijzondere verjaardag ongeveer als een bruiloft beschouwt, want ze pakt flink uit. ’s Avonds is er een groot diner bij een prachtig restaurant en ’s middags begint het al met een activiteitenprogramma. Zo is er een wijnproeverij, een natuurwandeling met een gids en artistiek gedoe waarbij de gasten onder leiding van een kunstschilder met kwast en verf aan de slag moeten. Dat is allemaal niks voor mij. Ik ben geen wijndrinker, zo’n wandeling boeit me voor geen meter en als er op school geschilderd moest worden, verzon ik een verfallergie, zodat ik die lessen kon overslaan.

Kortom: ik heb totaal geen zin in die dag. Dat etentje ’s avonds is misschien nog wel aardig, maar dat we de middag ervoor als kleine kinderen bezig gehouden worden, vind ik niks. Daar komt bij dat ik daar waarschijnlijk als enige jongere tussen allemaal veertigplussers zit. Vast en zeker allemaal onbekenden, die daar met hun partner of met hun familie komen. En daar zit ik dan tussen, in mijn eentje.

Het liefste zou ik afzeggen, maar ik vrees dat ik S. daarmee erg teleurstel. Bij onderonsjes bij de koffieautomaat heeft ze al een paar keer gezegd dat ze erg uitkijkt naar haar feest, waarbij ze ook subtiel laat merken dat ze kosten nog moeite heeft gespaard om er iets speciaals van te maken. Dus ze rekent er helemaal op dat ik kom en dat ik er zin in heb.

Het ergste is dat mijn vriendin en ik op diezelfde avond zijn uitgenodigd op de boot van een oude klasgenoot. Hij heeft er nog een paar bekenden bij gevraagd. Allemaal leuke gasten. Dus dat wordt een topavond met muziek en mooie verhalen. Veel boeiender dan dat etentje bij mijn chef, natuurlijk.

Daarom zit ik in tweestrijd. Ik besef dat het voor mijn fatsoen, mijn loopbaan en de verhoudingen op mijn werk noodzakelijk is om op te draven bij dat keurige etentje van mijn chef. Maar ik ga die avond duizend keer liever naar het feestje van mijn oude klasgenoot op zijn boot. Kan ik het maken om dat etentje bij mijn chef af te zeggen? Of om er met een smoesje over ziek of zeer vanaf te komen? Het liefste zou ik eerlijk zeggen hoe ik er tegenaan kijk, maar ik vrees dat eerlijkheid hier tegen me gaat werken…”

Meer nieuws uit Lifestyle

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.