Explosie van jeuk veroorzakende bastaardsatijnrupsen op strand en in duinen van Noordwijk

De bastaardsatijnrups.© Archieffoto GGD Hollands Noorden

1 / 2
Roza van der Veer
Noordwijk

Noordwijk kampt met een explosie van bastaardsatijnrupsen. De harige beestjes trekken massaal vanuit de duinen naar het strand, op zoek naar voedsel. Strandbezoekers die in aanraking komen met de brandharen van de rupsen kunnen last van jeuk maar ook bultjes krijgen.

De bastaardsatijnrups, de larve van een nachtvlinder, komt sinds 2010 voor aan de Nederlandse kust. De rups nestelt in duindoornstruiken waar ze spinselnesten maken. Daar overwinteren en overnachten ze. De rupsen vreten de duindoornstruiken kaal en gaan vervolgens richting strand, op zoek naar alternatief voedsel. De rupsen hebben dan lange brandharen die door de wind kunnen worden verspreid.

Terrassen

In Noordwijk zijn in het voorjaar rupsennesten verwijderd, maar 2022 is voor de rupsen blijkbaar een goed jaar. Gevolg is dat rupsen nu voor veel overlast zorgen op het strand, maar zelfs ook terrassen op kruipen. Om die reden heeft de gemeente, net zoals het Hoogheemraad Delfland in het gebied rond Den Haag, bordjes geplaatst om bezoekers te waarschuwen voor het harige dier.

Wie een rups ziet, wordt aangeraden het dier niet aan te raken, afstand te houden en liefst van de wind af te gaan staan om niet in contact te komen met de brandharen. Als dat toch gebeurt, dan moet je spoelen en vooral niet krabben want dan worden de brandharen in de huid gewreven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.