Noordwijkse politiek eist komende jaren sneller openbaar vervoer

Roza van der Veer
Noordwijk

Noordwijk wil sneller openbaar vervoer. De voltallige gemeenteraad wil dat bij het verlenen van de openbaar vervoersconcessie in 2024 reistijd als een criterium wordt opgenomen.

In het huidige programma van eisen aan een nieuwe vervoerder worden geen eisen gesteld aan reistijd. Noordwijk vreest dat daardoor het openbaar vervoer naar de badplaats maar ook tussen de kernen geen spat beter wordt.

In een motie, ingediend door CDA, PUUR, PvdA, D66, GroenLinks en Bruisend Noordwijk, constateren de zes partijen dat het zeker een uur kost om met het openbaar vervoer van Noordwijkerhout naar Noordwijk-Binnen te reizen. Een trip vanuit Noordwijk naar een treinstation kost zoveel tijd dat het openbaar vervoer geen alternatief is voor veel forenzen. Dat betekent dat inwoners zonder auto te maken hebben met lange reistijden.

Eis

Met dezelfde inzet van bussen kunnen de reistijden aanmerkelijk korter worden. Alleen moet dat dan wel als een eis aan de toekomstige vervoerder worden gesteld, aldus Oscar Kramer van D66. In een breed gesteunde motie vroeg hij het college dit idee voor te leggen bij de provincie Zuid-Holland en om steun te vragen bij Holland Rijnland. Dat gaat het Noordwijkse college nu doen want naast de indieners werd de motie dinsdagavond door de voltallige gemeenteraad gesteund.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.