Extra lesruimte voor internationaal onderwijs in Rijnsburg om komst Oekraïense vluchtelingen op te vangen

In het deels leegstaande gebouw van Yuverta aan de Sandtlaan in Rijnsburg is plek voor zestig tot negentig leerlingen.© Archieffoto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Rijnsburg

Om het komend schooljaar meer buitenlandse middelbare scholieren in de Duin- en Bollenstreek internationaal onderwijs te kunnen bieden, huren de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom gezamenlijk zes lokalen in het schoolgebouw van Yuverta in Rijnsburg.

Die extra ruimte is hard nodig, omdat mede door de komst van honderden Oekraïense vluchtelingen de vraag naar internationaal onderwijs snel toeneemt. Het huidige gebouw daarvoor, gevestigd in De Beekbrug in Lisse, is veel te klein geworden.

Daar krijgen op dit moment 180 leerlingen les, afwisselend in de ochtend en de middag, terwijl er eigenlijk maar plek is voor honderd middelbare scholieren. Ook is er een wachtlijst met tien leerlingen.

Om die reden hebben de vijf gemeenten gezamenlijk besloten om in elk geval voor het komend schooljaar een noodoplossing te regelen. In het deels leegstaande gebouw van Yuverta aan de Sandtlaan in Rijnsburg is plek voor zestig tot negentig leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die tijdelijk in de Duin- en Bollenstreek wonen.

Komend schooljaar krijgen ook nog 150 leerlingen van Yuverta onderwijs in het pand. Daarna sluit de Rijnsburgse vestiging van de christelijke vmbo-school vanwege een snel teruggelopen gebrek aan belangstelling. Het is nog niet bekend wat er daarna met het schoolgebouw aan de Sandtlaan gaat gebeuren.

’De vijf gemeenten gaan in gesprek over uitbreiding voor langere tijd als blijkt dat dit nodig is’, stellen zij in een gezamenlijke verklaring. ’Na de zomer moet hier meer duidelijkheid over komen.’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.