Kamervragen over vandalisme Leids monument door extreem-linkse Doorbraak: 'Dit zootje ongeregeld een halt toeroepen'

Het ingepakte beeld.© Foto actiegroep Doorbraak

Loman Leefmans
Den Haag/Leiden

De extreem-linkse organisatie Doorbraak moet worden verboden. Dat vindt Kamerlid Wybren van Haga (BVNL), naar aanleiding van recente vernielingen bij het Leidse Indië-monument.

De sculptuur werd eerder deze week ingepakt en dichtgetaped door de landelijke actiegroep die bovendien oproept tot een nieuwe beeldenstorm. ’Ingrijpen om dit zooitje ongeregeld een halt toe te roepen’, zo staat in de schriftelijke vragen die Van Haga vervolgens stuurde richting de minister van justitie.

Schurken

Het Leidse Indië-monument werd dit keer niet beklad, zoals eerder gebeurde, maar deels met vuilniszakken ingepakt. Doorbraak laat op sociale media weten waarom. Om ’schurkenverering’ te stoppen en de stad ’te dekoloniseren’. Het monument in park De Put, nabij de Morspoort, is er een kwart eeuw geleden gekomen voor de 26 Leidenaars die omkwamen in het toenmalige Nederlands Indië, in de periode tussen 1945 en 1952. Er heeft minimaal een keer per jaar een herdenking plaats bij het standbeeld.

Doorbraak vindt dat niet kunnen. Acties zoals het inpakken van het Leidse monument vindt de groepering daarbij een geoorloofde methode, want verwijzingen naar het koloniale verleden ’verdienen geen zichtbare plek op straat’.

Schande

De gemeente heeft inmiddels de vuilniszakken en tape weg laten halen en roept de actiegroep op om te komen praten. ’Het bekladden of beschadigen van monumenten en kunstwerken is echter onacceptabel.’ De Federatie Indische Nederlanders spreekt er ook schande van en de Kamerfractie van Van Haga gaat nog een stapje verder. Er wordt aangedrongen op een verbod van de activistengroep.

,,Doorbraak roept op tot een beeldenstorm, waarbij vernielzucht het uitgangspunt is”, aldus Van Haga. ,,Demonstreren is een recht van een ieder, maar dat recht verspil je als je boel gaat vernielen en anderen daartoe oproept.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.