Thijmen Vogelaar (22) houdt wel van een spontaan avontuur: ’In Amerika liet ik mij dopen’| Hé Alphenaar, wat doe je daar?

© Eigen foto

Eva Stam

Thijmen Vogelaar (22): ,,Toen ik een paar jaar geleden begon met studeren in Leiden, begon ik me te verdiepen in de studentencultuur. Een onderdeel daarvan is dat je je wat formeler kleed. Vanaf toen ben ik dat ook gaan doen. Ik hou er wel van om een beetje op te vallen, al vind ik dat niet heel belangrijk.’’

,,Meestal draag ik kleding uit de periode 1920 tot en met 1960. Het is vaak van veel betere kwaliteit dan de kleding van nu. En moderne kleding is gewoon prijzig. Daarnaast staat de oude stijl mij goed. Ik ben redelijk tenger dus klassieke herenmode past mij beter. Anders lijk ik een vogelverschrikker. Daar komt bij dat als ik heel casual kleding draag, ik het liefst in mijn bed blijf liggen. De kleding die ik draag zorgen ervoor dat ik actiever ben.

Ik krijg weleens complimenten van mensen over wat ik aan heb: wat deftig zie je eruit, zeggen ze dan. Dat is leuk, maar daar doe ik het niet voor. Het is gewoon een hobby. Ik hou sowieso van oude spullen en de geschiedenis die erachter zit. Veel vind ik in kringlopen. De kringloop in Alphen aan den Rijn bezoek ik regelmatig. Je kan daar verbazingwekkend veel vinden.

Mijn vrienden vinden het wel leuk hoe ik erbij loop, ze kijken er niet van op. Sowieso dragen veel mensen in mijn omgeving pakken. Ik zit bij een heel kleine christelijke studentenvereniging, Ichtus. Ik ben namelijk gelovig, in tegenstelling tot mijn ouders. Toen ik in 2017 stage liep in Amerika verbleef ik bij mijn oom en tante. Op een dag vonden zij het tijd dat ik eens kennis ging maken met de buren. Ik kreeg stroopwafels in mijn hand gedrukt en hup daar stond ik op de stoep. De buurjongen speelde piano voor de kerk. Ik wilde dat weleens horen, maar dat mocht enkel onder een voorwaarde: ik moest wel een dienst uitzitten. Het sprak me ontzettend aan. Het is een mooie manier van leven: de mensen zijn minder gehaast, tevreden met wat ze hebben en hun kijk op familie vind ik inspirerend. Toen ik een andere keer in Amerika was heb ik mij laten dopen, het voelde gewoon goed.

Bij Ichtus kwam ik per toeval. Tijdens de introductieweek in Leiden, de El Cid, wilde ik ontbijten, maar overal was het eten al op. In een boekje zag ik dat er bij Ichtus aardbeien te halen waren. Dat is echt mijn favoriete vrucht, dus ging ik uiteraard langs. Inmiddels ben ik er al vier jaar actief lid. Ik heb zelfs een eigen dispuut opgericht. Ik miste naast religieuze activiteiten dingen met elkaar doen op politiek en cultureel gebied. Nu gaan we zo’n twee keer per maand naar musea, lezingen of hebben we pretentieuze diners. Lekker studentikoos. Ik ben zelfs een tijdje voorzitter, Praeses, geweest maar dat paste me toch niet helemaal. Ik ben super slecht in plannen. Ik hou daar ook niet van, ik doe liever dingen spontaan. Ik regel nooit zoveel.’’

Lees ook: Davey de Lange (29) backpackte jarenlang en wordt binnenkort zelfstandig ondernemer: ’Maak me geen zorgen over opdrachten’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.