Iris Vlutters en Standje Graf gaan niet door naar de finale van het Leids Cabaret Festival

Op het raam van de Leidse Schouwburg.

Theo de With
Leiden

Celine Schrama, Stefan Hendrikx en Piet van Eeghen staan in de finale van het 43ste Leids Cabaret Festival. Zij nemen het zaterdagavond tegen elkaar op in de Leidse Schouwburg.

Vrijdagavond moesten tijdens de halve finale twee van de vijf geselecteerde kandidaten het veld ruimen. Tegen middernacht werd bekendgemaakt dat het doek is gevallen voor Iris Vlutters en het duo Standje Graf.

Het Leids Cabaret Festival steekt deze keer anders in elkaar dan andere jaren. De festivalweek in februari kon vanwege de coronapandemie niet doorgaan. Daarom zijn bij de audities vijf aanstormende talenten geselecteerd, die op tournee mochten zodra de theaters weer open gingen na de lockdown. Daardoor hebben de deelnemers de afgelopen weken al aardig wat podiumervaring kunnen opdoen.

(Tekst gaat door onder de foto.)

Standje Graf.

Het bleek onvoldoende te zijn voor Standje Graf en Iris Vlutters, zo liet jurywoordvoerder Erik van Muiswinkel aan het einde van de avond weten. Standje Graf presenteerde zich als een goochelduo, dat na zeven jaar zogenaamd een comeback maakt. Ze doen wat trucjes met een kaartspel, maar jongleren vooral met grappen.

De jury zei enthousiast te zijn over het samenspel van het duo en ook hun tomeloze energie te bewonderen. „Maar er stond niet genoeg op het spel”, zei Van Muiswinkel. „Er zit weinig diepgang in. Het is allemaal wat dunnetjes.” Standje Graf had tijdens hun optreden in de Leidse Schouwburg ook wel last van haperende techniek. „Dat zorgde wellicht voor wat onzekerheid, maar daar hebben we als jury echt wel doorheen gekeken.”

Iris Vlutters, de tweede afvaller, zette een wonderlijk optreden neer tijdens de halve finale. Zij stak haar bewondering voor de magie van ’Lord of the Rings’ niet onder stoelen of banken. Ze had het over elfen en kikkers en eindigt dansend als een elf met de windmachine op volle kracht. De jury kon het niet bekoren. „Iris is een fysiek sterke actrice met lef en overgave, maar haar verhaal overtuigt niet”, meldde Erik van Muiswinkel namens de jury. „De magische wereld is haar persoonlijke obsessie, maar het blijkt lastig om het publiek daarin mee te nemen. We misten steengoede grappen en hadden het gevoel met lege handen achter te blijven.”

(Tekst gaat door onder de foto.)

Iris Vlutters.

De finale van het Leids Cabaret Festival is zaterdagavond in de Leidse Schouwburg en wordt net als de halve finale gepresenteerd door cabaretier Martijn Koning. Er zijn een jury- en een publieksprijs te winnen. Het radioprogramma ’Spijkers met Koppen’ wordt zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur ook live uitgezonden vanuit de Leidse Schouwburg.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.