LUMC: Screening op regionale mutatie alvleesklierkanker groot succes

Wilfred Simons
Leiden

Een erfelijk type alvleesklierkanker dat veel voorkomt in de Leidse regio, blijkt met behulp van vroege opsporing goed behandelbaar te zijn. Het gaat om screening van patiënten met een zogeheten p16-Leiden-mutatie, die niet alleen het risico op alvleesklierkanker verhoogt, maar ook de kans op melanomen.

Het LUMC ontdekte in 2000 dat er een relatie is tussen het voorkomen van melanomen en alvleesklierkanker. Maag-lever-darmarts Hans Vassen begon in dat jaar een jaarlijkse screening voor families waarbinnen een mutatie van het p16-gen veel voorkomt. Door ze jaarlijks op te roepen voor een screening, was een vroegtijdige operatie mogelijk. Terwijl maar 20 procent van de patiënten met alvleesklierkanker in de ’normale populatie’ een operatie kan ondergaan, gold dat voor 80 procent van de gescreende deelnemers. Een derde van hen overleefde vijf jaar na de diagnose. Ook dat is een relatief goed resultaat. Bij de ’gewone’ patiënten is dat maar 5 procent.

In totaal deden 350 regiogenoten mee. Het LUMC kampt nog met het probleem dat de screening ook weleens ’vals-positieven’ oplevert. Dat lot trof in de afgelopen jaren zeven deelnemers. Met kunstmatige intelligentie wil het LUMC de screening verbeteren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.