VS: Snelle en krachtige reactie als Noord-Korea kernwapens test

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman heeft gezegd dat als Noord-Korea een kernwapentest zou uitvoeren, er een "snelle en krachtige" reactie van de VS en Zuid-Korea zou volgen.

"Wat voor kernwapentest dan ook zou een complete overtreding van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad zijn", zei Sherman tegen journalisten na een overleg met haar Zuid-Koreaanse collega. "Niet alleen Zuid-Korea, de VS en Japan zouden dan sterk en helder reageren, ik geloof dat de hele wereld dat zou doen."

Maandag vuurden de VS en Zuid-Korea acht raketten af vanaf de Zuid-Koreaanse oostkust, als reactie op recente rakettesten van Noord-Korea. Twintig Amerikaanse en Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen, inclusief toestellen van het type F-35, hebben dinsdag ten westen van Korea boven de Gele Zee manoeuvres uitgevoerd. Het was volgens een Zuid-Koreaanse militaire zegsman een demonstratie van de kracht waarmee gereageerd kan worden op provocaties uit het noorden, berichtte persbureau Yonhap.

Het internationaal atoomagentschap IAEA gaf maandag aan dat de uitbreiding van Noord-Korea's voornaamste nucleaire locatie vordering toont.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.