Neerlandici Universiteit Leiden eren Van Oostrom met symposium

De Utrechtse universiteitshoogleraar Frits van Oostrom in 2013.© Archieffoto GPD/Marco de Swart

Wilfred Simons
Leiden

De Universiteit Leiden eert de Utrechtse universiteitshoogleraar Frits van Oostrom met een symposium. Van Oostrom, die van 1982 tot en met 2001 hoogleraar Nederlandse letterkunde was aan de Universiteit Leiden, nadert zijn emeritaat. Ter gelegenheid hiervan wijdden hoogleraar Nederlandse literatuur Wim van Anrooij en onderzoeker Geert Warnar dinsdag 14 juni in het Lipsius in Leiden een complete dag aan zijn werkwijze onder de naam ’Middelnederlandse literatuur door de ogen van anderen’.

Met het aantreden van Van Oostrom als hoogleraar begon een ongekende bloeiperiode voor de studie van het Middelnederlands. Van Oostrom maakte het onderzoek naar Middelnederlandse teksten interdiciplinair en internationaal. Door gebruik te maken van de inzichten van historici, kunsthistorici en boekwetenschappers gaf Van Oostrom nieuwe inzichten in die middeleeuwse teksten, die ook hun weg vonden naar het grote publiek. In 1995 kreeg hij de Spinozaprijs van wetenschapsfinancier NWO en voor zijn hoofdwerk ’Maerlants Wereld’ kreeg hij het jaar daarop zelfs de toenmalige AKO Literatuurprijs.

Hoe staat het nu met de interdisciplinaire studie van middelnederlandse teksten? Werkt de vernieuwende onderzoeksmethode van Van Oostrom nog steeds door? Acht onderzoekers, onder wie hoogleraar Nederlandse literatuur vóór de Romantiek Wim van Anrooij en kunsthistorica Lieke Smits werpen hun licht op de historische letterkunde na de ’turbo-mediëvistiek’ (volgens literatuuronderzoeker Bram Caers) van Van Oostrom. Met het symposium wil de opleiding Nederlands, in de woorden van Van Anrooij, laten zien dat zijn Leidse collega’s en oud-studenten hem niet zijn vergeten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.