Terpstra en Jermoumi nieuwe Leidse wethouders

Het college van Leiden met uiterst links Terpstra en aan de rechterkant Jermoumi.© Foto Mediahuis

Loman Leefmans
Leiden

CDA’er Julius Terpstra en PvdA’er Abdelhaq Jermoumi worden de twee nieuwe wethouders in Leiden. Dat is woensdagochtend bekendgemaakt in De Lakenhal. In het nieuwe zeskoppige stadsbestuur zitten verder vier oude bekenden.

Het vorige college van burgemeester en wethouders bestond uit vertegenwoordigers van D66, GroenLinks en de PvdA. Omdat het louter progressieve partijen betrof, werd na de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar geadviseerd om daar een niet-linkse partij aan toe te voegen. Dat werd het CDA en die levert in de persoon van voormalig Kamerlid Terpstra een nieuwe wethouder.

De partij brengt de steun van twee raadszetels mee, die voor een meerderheid niet noodzakelijk zijn. De vorige coalitie steunt nog op 20 van de 39 zetels. Dit door een groeiend GroenLinks (van 8 naar 10 zetels), 6 zetels van D66 (was 9) en net als vorige keer 4 van de PvDA.

Bouwwethouder

Opvallend is dat Terpstra de Leidse bouwwethouder wordt. Veel taken op het gebied van stadsontwikkeling neemt hij dus over van Fleur Spijker die als enige D66-wethouder aanblijft (het waren er twee), maar voortaan onder meer sport, economie en onderwijs in haar portefeuille heeft. Andere ’zittenblijvers’ zijn uiteraard burgemeester Henri Lenferink, en verder verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks) en cultuurwethouder Yvonne van Delft (GroenLinks).

Jermoumi was fractievoorzitter en onderhandelaar namens de PvdA en nu dus ook wethouder. Hij wordt verantwoordelijk voor veel sociale onderwerpen zoals jeugdzorg, armoedebeleid en inburgering.

,,Een echt Leids team, en echt divers’’, zegt North over de nieuwe ploeg. ,,Ik hoop dat we een echte afspiegeling van de samenleving kunnen vormen.’’

Akkoord

De beoogde wethoudersploeg presenteerde ook het nieuwe coalitieakkoord, dat ’Samen leven in Leiden’ is gedoopt. Daarin zet het stadsbestuur de lijn van de afgelopen jaren voort om de stad te verduurzamen, te vergroenen en autoluw te maken. Uit de eerste twee woorden van de titel moet blijken waarop extra nadruk komt, legde wethouder North uit. De komende vier jaar hoopt het college van B en W vaker de stad in om het oor te luisteren bij de bevolking, op zoek gaan naar draagvlak. Hij geeft er wel direct een winstwaarschuwing bij: ieders belang telt mee, dus niet iedereen kan altijd zijn zin krijgen. ,,Er zijn grote opgaven, of het nou gaat om de klimaatcrisis, gelijke kansen of woningbouw. Maar we durven te kiezen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.