Nieuwe Leidse bouwwethouder zag vergunningplicht uitbouw over het hoofd

Julius Terpstra moet een uitbouw nog legaliseren.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Julius Terpstra, voor het CDA de beoogd wethouder voor de bouwportefeuille in Leiden, heeft een vooralsnog illegale uitbouw aan zijn huis. Dat blijkt uit de integriteitsanalyse van de nieuwe wethoudersploeg. Er zou geen opzet in het spel zijn, het wordt opgelost en vormt geen beletsel voor zijn wethouderschap, blijkt uit een brief van burgemeester Henri Lenferink.

Nog niet van alle kandidaat-wethouders voor het nieuwe Leidse stadsbestuur is de ’verklaring omtrent gedrag’ (VOG) al binnen. Maar dat komt volgens de burgemeester vermoedelijk wel goed voor hun beoogde installatie op 16 juni. Alle hebben zij lopende dienstverbanden beëindigd en eventuele zakelijke belangen ’op afstand’ gezet.

Heijmans

Alleen voor CDA-kandidaat Julius Terpstra heeft hij wat meer ruimte nodig in zijn brief. De nieuwe bouwwethouder werkte bij bouwbedrijf Heijmans. Daarom heeft de burgemeester met hem afgesproken dat als Heijmans zijn pad kruist in zijn nieuwe baan, een collega-wethouder altijd meekijkt bij keuzes en besluiten.

En er is dus een probleem met een uitbouw aan het huis van Terpstra in de Professorenwijk. Die blijkt zonder vergunning te zijn geplaatst. Dat berust op een misverstand. ,,Het gaat om een klein uitbouwtje, dat we vorig jaar gebouwd hebben’’, legt hij uit. ,,We hebben er contact over gehad met de gemeente en uit het advies bleek dat het niet vergunningplichtig was. Maar toen we later buren spraken die exact hetzelfde gingen doen, bleek dat zij wel in een vergunningtraject zaten. Een menselijke fout, maar het moet natuurlijk wel hersteld’’, aldus Terpstra. ,,Ik ben er ook direct transparant over geweest.’’

De burgemeester stelt in zijn brief de gang van zaken intern gecontroleerd te hebben en die ook te begrijpen. Hij ziet dan ook geen belemmeringen bij de installatie van Terpstra als wethouder.

Om het nieuwe aanbouwtje te legaliseren is afgesproken dat een extern bureau daarvoor een vergunningaanvraag doet en dat Terpstra geen bemoeienis heeft met de afhandeling daarvan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.