Eigen expositieruimte voor kunstenaarscollectief ROEM: ’Plek voor experiment’

De openingsexpositie in de nieuwe tentoonstellingsruimte Troef.© Foto Taco van der Eb

Theo de With
Leiden

Kunstcollectief ROEM heeft een nieuwe expositieruimte geopend aan de Middelstegracht in Leiden.

Het collectief van één mannelijke en tien vrouwelijke kunstenaars had tot vorig najaar onderdak in kunstcentrum Haagweg 4. ,,Maar daar zaten we op zolder en waren dus niet echt zichtbaar’’, verklaart Marissa Karlas de verhuizing.

Dankzij de Stichting Werk en Onderneming konden ze terecht in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Middelstegracht. Ooit maakte dit monumentale pand deel uit van de conservenfabriek Tieleman & Dros. Aan weerszijden van de toegangspoort is nu kunstcollectief ROEM gevestigd.

Aan de linkerkant hebben ze een gezamenlijke werkruimte. De leden vinden het prettig om hier te werken, omdat ze dan ook ideeën en kennis met elkaar kunnen uitwisselen. Aan de rechterkant had Maarten Slof zijn atelier. Hij heeft dat opgegeven om hier ruimte te creëren voor een eigen galerie van ROEM. Om in de klaverjasterminologie te blijven, hebben ze de expositieruimte Troef genoemd.

Het is de bedoeling dat er elke twee maanden een nieuwe tentoonstelling te zien is. Telkens treedt een ander lid van ROEM op als samensteller van de expositie. De openingstentoonstelling heet ’De Gehoorgang’ en is een gezamenlijke productie.

(Tekst gaat door onder de foto.)

De openingsexpositie ’De Gehoorgang’ in de nieuwe tentoonstellingsruimte Troef.© Foto Taco van der Eb

In de ruimte is met lappen dunne, witte stof een labyrint gemaakt, waar de bezoeker doorheen wordt geleid. Onderweg kom je allerlei schelpachtige objecten tegen die geluid produceren. Wie zijn oor goed te luisteren legt, hoort flarden van gesprekken. ROEM-lid Anna van Duijn vertelt daarover: ,,We zijn in Leiden de straat op gegaan om voorbijgangers te interviewen over kunst. We hebben ze gevraagd wanneer ze voor het laatst geprikkeld of ontroerd werden door een kunstuiting. Daar kwam positieve en minder positieve respons op. Zo werd opgemerkt dat er in Leiden niet echt een plek voor hedendaagse kunst is.’’

Cultuurwethouder Yvonne van Delft heeft de nieuwe galerie geopend. Ze benadrukte het belang van makers voor Leiden. ,,Jullie houden de stad levend. Het hoeft niet altijd aangeharkt te zijn. Er is ook ruimte nodig voor experiment.’’

Troef, Middelstegracht 87, Leiden, open: vrijdag 17.00 tot 21.00 uur en zaterdag 14.00 tot 18.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.