Julianabrug vier maanden dicht, verkeer moet omrijden

De Koning Julianabrug, de brug aan de Willem de Zwijgerlaan over de Oude Rijn, heeft onderhoud en herstel nodig.

De Koning Julianabrug, de brug aan de Willem de Zwijgerlaan over de Oude Rijn, heeft onderhoud en herstel nodig.© foto ANP/Remo de Waal

Eva Stam
Alphen aan den Rijn

Deze week zijn de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug begonnen. Van half juni tot eind september verwacht de gemeente bezig te zijn met onderhoud aan de brug, waardoor verkeer een andere route moet nemen.

In juli vorig jaar bleek al dat er onderhoudswerkzaamheden aan de Julianabrug zouden moeten worden uitgevoerd. Toen werd ontdekt dat er schades aan de oostelijke kant van brug waren. Een deel van de oostzijde van de betonconstructie moet daarom worden vervangen. Daarnaast wordt er een vangrail langs de rijbaan aan beide kanten van de brug geplaatst. ,,Door het onderhoud en herstel kan de brug veilig en functioneel blijven’’, volgens de gemeente. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV pleitte al eerder voor herstel van de brug waardoor de oeververbinding tot 2063 mee kan.

Aangezien de Koningin Julianabrug een belangrijke rol speelt in het verbinden van twee delen van Alphen, wordt ervoor gezorgd dat de brug openblijft voor fietsers en voetgangers. Op woensdag 8 juni is de onderdoorgang bij de Hooftstraat al afgesloten. ,,Fietsers en voetgangers kunnen dan onder de brug door, door middel van doorrijcontainers die wij hebben geplaatst. Af en toe zal de onderdoorgang kortdurend volledig afgesloten zijn’’, laat de gemeente weten.

Omrijden

Vanaf 20 juni wordt de brug zelf afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen de brug gewoon over. Echter, voor auto- en vrachtverkeer is de brug gesloten. Tot oktober moet verkeer omrijden via de Albert Schweitzerbrug of de Hefbrug Gouwesluis.

Vooral in de eerste weken zullen er sloopwerkzaamheden plaatsvinden. ,,Ondanks de afschermmaatregelen bij de werkzaamheden zal er trilling-, geluid- en stofhinder zijn’’, aldus de gemeente. Verder is er de gehele periode bouwverkeer in de omgeving. ,,We proberen de hinder tot een minimum te beperken.’’

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.