LUMC ontwikkelt app die artsen en patiënten met kanker helpt in de laatste levensfase

Hoogleraar Vasculaire geneeskunde Erik Klok van het LUMC.© Foto Arno Massee

Wilfred Simons
Leiden

Het LUMC ontwikkelt een app die artsen in de spreekkamer moet helpen bij het begeleiden van patiënten met kanker in hun laatste levensfase. Centraal hierin staat het gesprek over medicijngebruik die bloedklontering en trombose moet tegengaan. Veel kankerpatiënten slikken die tot hun overlijden, terwijl ze maar weinig baat bij hebben.

Het initiatief voor een app die het gesprek moet sturen, is afkomstig van hoogleraar Simon Noble van de Universiteit van Cardiff in Wales. Zijn Leidse college Vasculaire geneeskunde Erik Klok sluit zich bij Noble aan. Het slikken van medicijnen die trombose moeten tegengaan, heeft in de laatste levensfase vooral bijwerkingen, zoals bloedingen en, zoals Klok zegt, ’een verminderde kwaliteit van leven’.

Artsen overleggen zelden met hun terminale patiënten over het stoppen met trombosemedicijnen. Dat komt vooral omdat ze het moeilijk vinden om over die laatste levensfase het gesprek aan te gaan. De gedachte is dat een vraaggestuurde app kan helpen om dat levenseinde bespreekbaar te maken, maar ook om het risico op bloedingen en trombose te bepalen. De app kan zo worden gestuurd, dat hij rekening houdt met geslacht, geloofsovertuiging en tumortype.

De komende twee jaar wordt de app getest. Veertien universiteiten en instellingen doen aan die testfase mee.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.