Alrijne Leiderdorp slaat handen ineen met peukenrapende Straatjutters

De Straatjutters voeren al langer actie tegen peuken op straat in Leiderdorp. Hier doen ze dat in winkelcentrum Santhorst.

De Straatjutters voeren al langer actie tegen peuken op straat in Leiderdorp. Hier doen ze dat in winkelcentrum Santhorst.© Foto Taco van der Eb

Aad Rietveld
Leiderdorp

Het Alrijne in Leiderdorp gaat samen met de vrijwilligersgroep de Straatjutters de vervuiling met peuken in de omgeving van het ziekenhuis aan de Simon Smitweg te lijf.

De Straatjutters, die twee middagen in de week zwerfvuil van de straat rapen in Leiderdorp, zagen begin dit jaar dat rond de sinds oktober 2021 rookvrije omgeving van het ziekenhuis, heel veel peuken op straat lagen. Ze namen contact op met het ziekenhuis en bedachten samen een actie.

Het eerste onderdeel van die actie, was dat de Straatjutters zondag 12 juni peuken gingen rapen bij de personeelsingang aan de achterkant van het ziekenhuis. Ze telden er drieduizend. De dag daarna verspreidde de afdeling communicatie van Alrijne een bericht onder het personeel onder de kop: Je gooit je peuk toch ook niet in je eigen tuin?

Om een einde te maken aan de vervuiling deelt het ziekenhuis nu zakasbakjes van de Straatjutters en de gemeente Leiderdorp uit aan rokende personeelsleden. ’Ruim je afval op. De rand van ons terrein en de openbare weg zijn geen asbakken’, schrijft de afdeling communicatie in het bericht aan het personeel. ’Collega’s, patiënten en voorbijgangers zullen je dankbaar zijn, en de natuur ook’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.