Sterrenwerk kan ’droomschool’ gaan bouwen in Sassenheim

Impressie van de nieuwbouw.

Impressie van de nieuwbouw.© tekening gemeente

Sjaak Smakman
Sassenheim

Basisschool Het Sterrenwerk kan aan de slag met de ‘droomschool’, zoals directeur Adelheid Bierman de komende nieuwbouw aan de Knorrenburglaan in Sassenheim noemt. Het is wel slikken voor de Teylingse politiek dat het plan 1,8 miljoen duurder wordt dan de 7,5 miljoen die was geraamd. ,,Een behoorlijke tegenvaller, maar kenmerkend voor deze tijd’’, vatte VVD’er Hidde Verhoeve de reactie van de commissie welzijn samen.

Daarmee onderschreef hij het betoog van bestuurder Omar Ramadan van Sophia Scholen, waar het Sterrenwerk onder valt. De bouwkosten rijzen volgens hem momenteel de pan uit, wat de scholenkoepel ook al heeft gemerkt en merkt bij bouwplannen in Noordwijk, Lisse en Hillegom.

,,Misschien hebben we de kosten iets te rooskleurig voorgesteld, maar de ontwikkelingen van de laatste tijd waren gewoon niet te voorzien’’, aldus Ramadan, doelend op de explosie van de materiaalprijzen en de oorlog in Oekraïne.

De stichting is volgens hem al min of meer blij dat er überhaupt aannemers in gingen op het verzoek om in te schrijven op de bouw. Toen bleek dat de prijzen veel hoger lagen dan waarop was gerekend, is gezocht naar versoberingen en die zijn ook doorgevoerd. ,,Maar nu zit er echt geen rek meer in’’, aldus Ramadan.

Verder uitstel is eigenlijk geen optie, hield hij de raadsleden voor: de nu gekozen aannemer ,,staat in de startblokken. Maar die blijft natuurlijk niet eeuwig wachten.’’ Bovendien zullen de prijzen de komende eerder verder stijgen dan dalen, verwacht de bestuurder.

Bierman onderstreepte ook nog eens dat het nodig is snel te beginnen met de nieuwbouw op de plek van de inmiddels gesloopte Kinderburg. De fusieschool van De Rank en de Kinderburg zit nu aan de Antoniuslaan in De Rank en de Kastanjehof, maar dat laatste pand is niet best. De toiletten doen het regelmatig niet en de riolering is al meerdere keren open gegraven om de problemen te verhelpen.

Bovendien groeit het aantal leerlingen en moet een aantal leerlingen elke dag de drukke Parklaan oversteken. Het nieuwe Sterrenwerk wordt een zogheten integraal kindcentrum, wat betekent dat kinderen van nul tot dertien jaar daar terecht kunnen voor onderwijs en (buitenschoolse) opvang.

Als de raad volgende maand het groen licht heeft gegeven, kan de bouw beginnen. Of de school ook voor het begin van schooljaar 2023-2024 klaar is, is daarbij nog even de vraag.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.