Horen, zien, graven: archeologiedagen Archeon gaan van start

In museumpark Archeon kunnen mensen kennismaken met archeologie.© foto Taco van der Eb

Eva Stam
Alphen aan den Rijn

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 juni vinden de nationale archeologiedagen plaats. Ook in Archeon kunnen mensen kennis maken met ,,alle facetten van archeologie in Nederland.’’

Het museumpark organiseert allerlei activiteiten om mensen kennis te laten maken met archeologie. ,,Veel van onze verre geschiedenis ligt vaak verrassend dichtbij’’, aldus Archeon. Om dat te demonstreren wordt er speciaal voor kinderen een opgraving georganiseerd. Hierbij kan worden gezocht naar aardewerk en Romeinse munten, die ook mee naar huis genomen mogen worden. Echte archeologen vertellen hoe je de opgravingen het beste kunt aanpakken.

De afgelopen jaren zijn er in Alphen en omgeving heel wat opgravingen geweest. Zo worden er nog steeds restanten gevonden van de twee Romeinse grensforten Albaniana en Nigrum Pullum.

Kano 5

In het Archeologiehuis is Kano 5, een opgegraven vissersboot, te bewonderen. Daarnaast zijn archeologische vondsten uit de prehistorie, Romeinse periode en de middeleeuwen te bekijken.

Ook de Zwammerdamschepen worden tentoongesteld. De Zwammerdam 2 staat in de restauratiewerf, waardoor goed te zien is hoe dit proces te werk gaat. Hier is ook een tentoonstelling over de schepen, de Romeinse limes en de restauratie.

De Archeologiedagen vinden vanaf 2021 in het derde weekend van juni plaats. Het weekend is bedoeld om een groot publiek kennis te laten maken met ,,alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken.’’

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.