Hoe zit het met het slavernijverleden van landgoed Berbice? Historicus Karwan Fatah-Black legt het uit in lezing
Landgoed Berbice.© Archieffoto Taco van der Eb
Historicus Karwan Fatah-Black houdt op woensdag 22 juni een lezing over het slavernijverleden van Berbice. De Voorschotense buitenplaats kreeg die naam, die verwijst naar het koloniale verleden, in 1822.
Voor die tijd was de naam van het landgoed nog Allemansgeest: een naam die geen link heeft met de zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Op welke manier waren de vroegere bewoners van Berbice verbonden aan de Nederlandse koloniën?
In zijn eerste lezing over het onderwerp neemt Fatah-Black toehoorders mee naar het koloniaal verleden van de zeventiende eeuw. Welke invloed had het kolonialisme op de slavernij en de import van rijkdommen? Nancy Jouwe, onderzoeker van het Utrechts slavernijverleden, auteur en cultuurhistoricus, leidt het gesprek.
Dit najaar houdt Fatah-Black een tweede lezing, waarin hij aandacht besteedt aan de herkomst van de naam van buitenplaats Berbice. Daarin gaat hij in op de relatie van de buitenplaats met de gelijknamige voormalige kolonie in Zuid-Amerika.
De eerste lezing wordt gehouden op woensdagavond 22 juni in het Kruispunt aan de Schoolstraat 2 in Voorschoten. Aanvang 20.00 uur, toegangskaarten te koop aan de deur voor 7,50 euro per stuk. Informatie: info@buitenplaatsberbice.nl