Voorschoten slaat advies van informateur Rosenthal in de wind: VVD, CDA en Voorschoten Lokaal gaan om de tafel voor coalitieakkoord
VVD, CDA en Voorschoten Lokaal gaan gesprekken voeren om tot een coalitieakkoord te komen. Dat is donderdagavond besloten tijdens een raadsvergadering. De gemeenteraad slaat daarmee het advies van informateur en oud-minister Uri Rosenthal in de wind.
Hij vindt de twaalf zetels die de fracties gezamenlijk bekleden een ’te smalle basis’, zo blijkt uit het verslag dat hij aan de gemeenteraad stuurde. ,,Zowel getalsmatig als qua politiek spectrum.’’
Advies
Rosenthal adviseerde deze week om te komen tot een samenwerking tussen VVD (4 zetels), CDA (4 zetels), GroenLinks (4 zetels) en D66 (3 zetels). ,,Een evenwichtige samenstelling’’, vindt de voormalig minister van Buitenlandse Zaken. ,,De kracht is meer dan voldoende om daadwerkelijk deze gemeente te besturen.’’
Als bijkomend voordeel zou de coalitie, ook als een partij vroegtijdig besluit op te stappen, nog altijd genoeg zetels hebben voor een meerderheid in de gemeenteraad. Rosenthal vindt dat overigens geen goed argument voor een samenwerking, omdat het is gebaseerd op wederzijds wantrouwen.
Opmerkelijk
Toch koos de gemeenteraad donderdagavond voor een samenwerking tussen VVD, CDA en Voorschoten Lokaal, die met twaalf van de 21 zetels een krappe meerderheid vormen. Een opmerkelijk besluit, omdat Uri Rosenthal op verzoek van de VVD aan de slag was gegaan.
Dat gebeurde nadat D66 als onderhandelingspartner de vergadertafel verliet. De partij vond dat ’heldere en scherpe afspraken’ ontbraken in gesprekken over het coalitieakkoord. VVD bleef toen ook al met CDA en Voorschoten Lokaal over.
Vertrouwen
De fracties van VVD, CDA en Voorschoten Lokaal dienden - tegen het advies van Rosenthal in - donderdagavond bij de gemeenteraad een voorstel in om met zijn drieën verder te gaan. Voor gesprekken met andere partijen zou het ’draagvlak ontbreken’.Bovendien gaven de drie partijen aan het volste vertrouwen in elkaar te hebben. Alleen de PvdA (1 zetel) en SP (1 zetel) stemden tegen het voorstel.
De onderhandelingen tussen de drie partijen gaan de komende tijd door. Wie de nieuwe formateur wordt, is nog niet bekend.