WK-zilver voor Katwijker Kamminga op 100 meter schoolslag

© ANP

Boedapest

Zwemmer Arno Kamminga heeft in Boedapest net naast de wereldtitel op de 100 meter schoolslag gegrepen. De 26-jarige Katwijker tikte in de finale als tweede aan, achter Nicolò Martinenghi. De 22-jarige Italiaan volgt de afwezige Brit Adam Peaty (voetblessure) op als wereldkampioen.

Martinenghi pakte het goud in 58,26, Kamminga tikte als tweede aan in 58,62. Hij bleef ruim acht tienden van een seconde boven zijn Nederlands record (57,80). De Amerikaan Nic Fink, die na 50 meter nog als eerste keerde, moest genoegen nemen met het brons (58,65). Schoolslagspecialist Kamminga veroverde vorig jaar bij de Olympische Spelen van Tokio zilver op zowel de 100 als 200 meter.

Lees ook: Arno Kamminga na verstoorde voorbereiding dolblij met tweede plaats op WK zwemmen

De Katwijker hoopte na Marcel Wouda in 1998 als tweede Nederlandse zwemmer wereldkampioen te worden op de langebaan, maar hij moest in zijn eerste WK-finale in het 50 meterbad genoegen nemen met de tweede plaats. Kamminga vertelde na zijn race bij de NOS dat hij ’s ochtends te horen had gekregen dat hij een zogeheten close contact is van iemand die positief heeft getest op het coronavirus.

„Dat was een beetje raar, daardoor werd ik vanochtend niet al te lekker wakker. Het vreet toch wat energie. Maar ik ga met zilver naar huis, mijn eerste WK-medaille. Ik ben heel hard aan het werk om heel lang aan de top te staan. Daarvoor moet je investeren, dat hebben we dit seizoen gedaan. Daar komt nu een zilveren plak uit, daar ben ik heel tevreden mee. Ik ga nu hard doorwerken om in de toekomst goud te pakken.”

Bij de WK kortebaan van eind vorig jaar in Abu Dhabi werd de schoolslagspecialist vierde op de 100 meter en tweede op de 200 meter. Bij de vorige WK in het 50 meterbad, drie jaar geleden in Zuid-Korea, bleef Kamminga steken in de halve finales van de 100 school. Peaty pakte toen het goud. De Nederlander maakte sindsdien grote stappen en toonde vorig jaar op de Spelen aan dat hij de schier ongenaakbare Peaty inmiddels kan uitdagen op de schoolslag.

„Nu Peaty er niet is, ligt het open. Maar de anderen zijn ook wakker”, zei Kamminga na het zilver in Boedapest. „In zo’n seizoen na de Spelen is het altijd maar afwachten hoe iedereen er voor staat.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.