Adviesraad vraagt onderzoek naar ondersteuning Leidse mantelzorgers

Binnert Glastra
Leiden

De gemeente doet best wel een en ander om mantelzorgers het leven te veraangenamen, maar het is onduidelijk of dat het gewenste effect sorteert. De Adviesraad Sociaal Domein Leiden (ADS) vraagt de gemeente daarom dit te onderzoeken.

Er zijn best veel gegevens over mantelzorg in Leiden, erkent ADS in een ongevraagd advies aan het stadsbestuur. Een jaar geleden nog becijferde bureau Ecorys bijvoorbeeld dat de tijdsinzet van Leidse mantelzorgers tot 182 miljoen euro waard is. En dat als de overheid al diezelfde zorg professioneel zou inkopen, zij daar tot 340 euro aan kwijt zou zijn. En de gemeente biedt mantelzorgers ook best wat ondersteuning, zoals parkeervergunningen en de mogelijkheid om af en toe vrij te zijn. Ook heeft Leiden afspraken met allerlei organisaties afspraken, een ’mantelzorgakkoord’, om er samen voor te zorgen dat er zo min mogelijk mantelzorgers overbelast raken.

Toch mist er nog iets, vindt ADS. ,,Het is ons onvoldoende duidelijk of de kwaliteit van de geboden voorzieningen en interventies dusdanig effectief en efficiënt zijn dat mantelzorgers hiermee daadwerkelijk geholpen worden en hun onnodige uitval voorkomen wordt’’, schrijft de adviesraad. En via de Leidse vereniging van mantelzorgers krijgt ADS ’regelmatig’ dat er mantelzorgers zijn die worstelen met de vindbaarheid van informatie en het aanvragen van regelingen.

ADS vraagt het gemeentebestuur daarom te onderzoeken of Leidenaars vinden dat ze voldoende ondersteuning krijgen bij de mantelzorg. En om dit onderzoek breed op te zetten ’omdat bekend is dat mensen zich veelal niet als ’mantelzorger’ herkennen’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.