Verkoop theater Castellum definitief van de baan

Castellum blijft een gemeentelijk theater.

Castellum blijft een gemeentelijk theater.© Archieffoto

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

Theater Castellum wordt niet uitbesteed aan een commerciële exploitant. Nadat eerder dit jaar de eerste poging om de exploitatie van het theater over te doen mislukte, heeft het gemeentebestuur deze week besloten geen tweede poging te doen.

Twee maanden geleden meldden burgemeester en wethouders nog dat ze een tweede aanbestedingsronde wilden uitschrijven. Op dat moment was de hoop dat de vier kandidaten die zich eerder meldden voor het theater opnieuw een bieding wilden doen. In de eerste ronde was niet één van de kandidaten erin geslaagd alle papieren voor de overname van het theater foutloos aan te leveren.

Schrijf je in voor de gratis AlphenCC nieuwsbrief en mis nooit meer nieuwtjes uit Alphen aan den Rijn

In een brief aan de gemeenteraad schrijven B en W nu dat de bakens zijn verzet als gevolg van voortschrijdend inzicht en het aantreden van een nieuw college. Het nieuwe college is van mening dat het makkelijker is om te zorgen voor een ’goed lokaal passend aanbod’ in het theater ’als we hier zelf meer de hand in hebben’. Daarnaast heeft een theater onder eigen beheer volgens de huidige ploeg als voordeel dat het makkelijker samenwerken is met andere culturele instellingen in de gemeente, dat de scholen gebruik kunnen blijven maken van het theater en dat ’lokaal aanstormend talent’ er een plekje kan vinden.

De aanbesteding van het theater was ingegeven door financiële motieven. Het idee was dat de nieuwe exploitant jaarlijks niet meer dan negen ton aan gemeentelijke steun zou krijgen, minder dan de helft van het bedrag dat de gemeente in de oude situatie moest bijpassen. Die voorgenomen bezuiniging lijkt overeind te blijven. In de brief aan de raad melden B en W dat ze ervan uitgaan dat ’een dergelijk construct binnen de bestaande financiële structurele kaders neergezet kan worden’.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.