Stadsvilla Rumeau biedt onderdak aan Oekraïners, dankzij gulle giften aan Pieterskerk

Interieur stadsvilla Rumeau.© foto hielco kuipers

Erna Straatsma
Leiden

Stadsvilla Rumeau, de voormalige kosterswoning van de Pieterskerk Leiden, biedt sinds maart onderdak aan gevluchte Oekraïners.

Dankzij donaties kost dit de Stichting Pieterskerk geen geld, zo blijkt uit haar jaarverslag over 2021.

De voormalige kosterswoning is sinds 2013 als luxueus onderkomen voor een kort verblijf te huren. In dat jaar bedroeg de prijs per nacht 250 euro. Het pand is tegen de Pieterskerk aangebouwd en heeft drie kamers, verspreid over meerdere verdiepingen, een dakterras en een tuin.

Lockdowns

Vlak voor corona uitbrak, verdiende de Pieterskerk ruim 30.000 euro per jaar met de verhuur van de stadsvilla. In 2020 daalden de inkomsten, vanwege de lockdowns en reisbeperkingen, naar zo’n 12.000 euro per jaar.

Dankzij donaties is de gederfde huuropbrengst van de stadsvilla tot en met september vergoed. Wie het geld beschikbaar heeft gesteld, vermeldt het jaarverslag niet. ’Mocht een langere periode van opvang noodzakelijk zijn, zal ook voor de resterende periode dekking worden gezocht’. Het ziet er inmiddels wel naar uit dat de kosterswoning langer onderdak moet bieden aan Oekraïners.

Weduwe

De kosterswoning werd lange tijd bewoond door de weduwe van de laatste koster. Toen het huis leeg kwam te staan, bedacht Pieterskerkdirecteur Frieke Hurkmans dat het pand, na een modernisering, heel geschikt zou zijn als logeeradres.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.