Lekker gluren bij heel veel buren in Leiden en Alphen aan den Rijn

Dichter Leo van Zanen.© foto pr

Erna Straatsma
Leiden/Alphen

Nog even en alle Leidenaars en Alphenaren kunnen weer bij elkaar thuis op bezoek. Het culturele evenement Gluren bij de Buren staat gepland voor zondag 3 juli.

In totaal 33 gemeenten doen mee aan de landelijke ’cultuursafari’, waarbij inwoners hun huizen openen voor kunstenaars én publiek. Leiden en Alphen aan den Rijn behoren tot deze lijst. Zo’n 1500 huishoudens hebben zich aangemeld voor deelname. Zij openen hun huizen of tuinen voor muziek, poëzie, toneel of andere optredens.

Op de website www.glurenbijdeburen.nl is per deelnemende gemeente te zien wie optreedt en op welk adres. Publiek is niet verplicht om te betalen voor optredens. Het principe is: betaal wat je kan.

In Leiden hebben zich zo’n veertig gastgezinnen aangemeld voor de gluurtocht. In alle wijken is wat te zien of te horen. Zo treedt Trio Vuelo 2.0 met luisterliedjes op in De Kooi, aan het Bonaireplein 14 en is de close-harmonygroep Wednesday Evening Singers te beluisteren op de Hoge Rijndijk 155. Daan Schreuder speelt piano in Huis op de Waard aan de Nieuwe Rijn 115 en akoestisch collectief Superspreaders speelt op het adres Gerrit Doustraat 3.

Naast de bekende kunstvormen zijn er ook andersoortige optredens. Zo vertelt Martine over ’haar zoektocht als witte vrouw in het geheel der dingen’. Ze vertelt onder meer over de tijd dat ze met haar gezin in Congo woonde en doet dat op de Zoeterwoudsesingel 29. Dichter Leo van Zanen is te horen in het huis van Vincent en Charlotte Icke aan de Vlietweg 16.

Ook in Alphen aan den Rijn doen bijna veertig particulieren en organisaties mee aan het evenement, waarvan een deel in de diverse dorpen van Alphen. Zo treedt Grieshog met folk op in dorpshuis De Som aan de Joseph Haydnlaan 5 in Hazerswoude-Rijndijk en is Bob de Huisband te zien in de Dorpsstraat 49-51 in Koudekerk aan den Rijn. In Alphen zelf treedt onder anderen stadsdichter Lars Ferwerda op in de openbare bibliotheek aan de Aarkade 10.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.