Noordwijkse uitgever zet John Skinner in de schijnwerpers

De kaft van het boek.

De kaft van het boek.© Publiciteitsfoto

Peter van der Hulst
Noordwijk

John Skinner verbleef slechts in 1788 en 1789 in Noordwijk, toch heeft de Engelsman in die korte tijd een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Skinner, die later in zijn vaderland dominee werd, schreef tijdens zijn periode in de kustplaats een dagboek dat een goed beeld geeft van het leven in Noordwijk. De historici Paul Hoftijzer, Jeroen Salman en Jeroen Verhoog hebben het originele manuscript, dat in de British Library ligt, in een 336 pagina’s dik boek van verklarende teksten, historische intermezzo’s en afbeeldingen voorzien.

Het dagboek van Skinner bestaat uit 27 in rijm geschreven brieven. Daarin gaat hij in op het leven van een kostschoolleerling, maar wordt de lezer ook een blik gegund op het gedrag, de kleding, en het taalgebruik van de Noordwijkers. Daarnaast heeft hij het landschap beschreven van Hollandse steden en dorpen die hij bezocht en gaat Skinner in op tijdverdrijf als sport en spel en geeft hij zijn kijk op historische gebeurtenissen.

Het boek verschijnt later dit jaar, maar geïnteresseerden kunnen al wel voorinschrijven. Een boek kost dan 27,40 euro, in plaats van de latere verkoopprijs van 34,90 euro. Aanschaf is mogelijk door een mail te sturen naar info@uitgeverijaanzee.nl of via www.uitgeverijaanzee.nl/skinner. Voorintekening is nog tot 1 juli mogelijk.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.