Waar is Yvon? Ze heeft de boeren zo lang tot knuffelbare teddyberen geboetseerd dat elk kritiekpuntje als een dolksteek wordt beschouwd | column

Richard Kemper

Voor we bij Yvon komen, ik pleit voor een ’Nationale Feitenbank’. Een groep onafhankelijke, niet ter discussie staande wetenschappers die zeggen hoe iets feitelijk zit. Dat we daar niet elke keer zoveel tijd aan kwijt zijn.

Neem stikstof. Volgens veel wetenschappers erger dan Jos B. op een kinderfeestje en schadelijker dan Glennis Grace die de melk is vergeten. Onze natuur verandert er volgens hen ingrijpend van, mensen kunnen last krijgen van hun luchtwegen en hebben grotere kans op hart- en vaatziekten. Dus als je bedenkt dat Nederland binnen Europa naast kinderporno en Cristal Meth ook de grootste exporteur is van stikstof (waar een klein land groot in kan zijn), dan is het hoog tijd om in te grijpen.

Anderen vinden dit totale onzin en zeggen dat stikstof een onschadelijk gas is dat we hard nodig hebben om van te leven. Het ergste wat kan gebeuren is dat sommige zandvlaktes veranderen in weelderige bossen. Alleen maar mooi toch? Nog meer jachtgebied voor onze koning en zijn dochter die van de week zei dat ze wel een geweer heeft gekocht maar dat ze het niet zal gebruiken.

Ah, in welk land gebruiken ze deze redenatie ook alweer nog meer om de wapenwet niet aan te hoeven passen? Daverend succes daar… Ahum. Een geweer kopen om het niet te gebruiken is Mark Rutte lid maken van Tinder of een vliegticket kopen met vertrek vanaf Schiphol.

De relativeerders van de stikstofcrisis geven hun argumenten vaak gewicht mee door wetenschappelijke termen te gebruiken. Zo heeft duizenddingendoekje voor alles-tegen-dit-kabinet Wybren van Haga het steevast over N2 in plaats van stikstof en strooit -ie kwistig met woorden als emissie en stikstofdepositie. Dat we wel even weten dat -ie ingenieur is. Best irritant. Echt de categorie mensen die zichzelf bereisder vinden dan jou en dat ’en passent’ etaleren door het niet te hebben over Monaco, maar ’Mònnakóó’, niet Florence zeggen maar Firenze en het Griekse Keffelonia uitspreken als Kèffelonííiíjááá. En daar mag je dan niks van zeggen.

Voor of tegen stikstof, welk kamp heeft nou gelijk? Na een paar weken moddergooien weet ik het nog steeds niet. Wel dat de tegenstanders van het stikstofbeleid een sterke troef in handen hebben: de boeren. Want de boeren, die zijn heilig. Sinds Yvon Jaspers in ’Boer zoekt vrouw’ gesprekjes met ze voert op een toon alsof ze de opvolger is van Jochem van Gelder in ’Praatjesmakers’ vinden we ze lief, verlegen, onhandig, stuntelig, harde werkers, eerlijk en vooral dat ene woord dat zo vaak gebruikt wordt dat het ’t zelf allang niet meer is: ’authentiek’.

Boeren zijn onaantastbaarder dan Linda de Mol en heiliger dan Ireen Wüst. En met voorvrouw Caroline van der Plas van BBB voel je jezelf bij elk grapje dat je maakt over boeren al snel als Chris Rock die iets zegt over de vrouw van Will Smith. Als je een klap voor je bek wil krijgen, vooral doorgaan.

Volgens mij gaat dit hele circus allang niet meer over argumenten. Het gaat over slowmotionbeelden van een ondergaande zon boven koeienstallen, over eikenhouten interieurs waar sinds 1973 niks meer aan gebeurd is, over eten met ellebogen op tafel en onhandige eerste tongzoenen. Het gaat over mannen en vrouwen die op hun 52e nog bij hun ouders wonen.

Er is dus maar een vraag in deze nationale crisis: waar is Yvon Jaspers? Ze heeft de boeren zo lang tot knuffelbare teddyberen geboetseerd dat elk kritiekpuntje als een dolksteek in vaderslandsliefde wordt beschouwd. En waar is ze nu? Ik zou zeggen, kom op Yvon, rubber laarsjes aan, gebreide poncho om, Brabantse accent een beetje aanzetten, achter de boeren aan rijden naar het huis van minister Van der Wal en gewoon even vragen: „Hè, wat is dat nou? Denk je zelf dat dit een goede manier is om indruk te maken op een vrouw?” Alsjeblieft Yvon, we hebben je nodig.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.