In de drakenboot baart steeds meer oefening kunst

Nek aan nek aan de Apothekersdijk.

Nek aan nek aan de Apothekersdijk.© Foto Hielco Kuipers

Veel publiek langs de gracht tijdens de drakenbootheats.

Veel publiek langs de gracht tijdens de drakenbootheats.© Foto Hielco Kuipers

Roze is aan slag.

Roze is aan slag.© Foto Hielco Kuipers

1 / 3
Loman Leefmans
Leiden

Op het vurige ritme van harde paukslagen snel paddelen in een rank vaartuig. Het water tussen Boommarkt en Apothekersdijk vormde zaterdagmiddag voor de 23ste keer het decor van de jaarlijkse Leidse drakenbootraces. En daarbij gaat het er steeds serieuzer aan toe.

,,Teams die willen winnen, komen vooraf bij ons een clinic volgen.’’ Dat zegt medeorganisator Michael Leckie van de The Dutch Dragons uit Zoetermeer. Die dragons nemen de uit Azië overgewaaide watersport behoorlijk serieus en het opzetten van een wedstrijd in Leiden is een voornaam uithangbord voor de club. Dat gebeurt al bijna een kwart eeuw en kan en mag rekenen op veel publieke belangstelling tijdens de Lakenfeesten.

Boegbeeld

Deelnemers bestaan voor een groot deel uit vriendengroepen en collega’s die er een personeelsuitje van maken. Veel bedrijfsnamen derhalve op de presentielijst. Toch is de periode voorbij dat het alleen maar gaat om een middagdagje bierdrinken met tussendoor wat hulpeloos peddelen in een smalle boot met een drakenkop als boegbeeld. Er wordt vooraf getraind en geoefend, in Zoetermeer. ,,Om de techniek te leren en de samenwerking te verbeteren’’, aldus Leckie. ,,Daar hebben ze ook zeker profijt van.’’

Het leeuwendeel van de uiteindelijke winnaars in de vier categorieën, zat zaterdag dus niet voor het eerst in een drakenboot. Het betrof de Old Water Dragons, Crossfit2712twee, Pink Ladies en Sporting Leiden All Stars.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.