Oekraïne: Rusland mobiliseert in het geheim nieuwe troepen

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Rusland gebruikt zijn reservetroepen tijdens een geheime mobilisatieoperatie om de troepenmacht in Oekraïne weer op peil te brengen, beweert het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten Kirilo Boedanov. Het heeft daarom geen zin om te wachten tot het Russische offensief uitdooft, zegt hij. "We moeten niet wachten op een wonder dat ze het beu worden en niet meer willen vechten, enzovoort. We zullen ons territorium terugwinnen als gevolg van ons tegenoffensief".

Wanneer dat tegenoffensief er komt, laat hij in het midden. Maar volgens Boedanov is de strategie van Oekraïne heel eenvoudig. "Stabiliseer de situatie. Ontvang de benodigde hoeveelheid uitrusting en bereid de benodigde hoeveelheid troepen en middelen voor om het tegenoffensief te starten om al ons grondgebied terug te krijgen."

Het hoofd van de inlichtingendiensten zegt dat 330.000 personeelsleden betrokken zijn bij de Russische operaties in Oekraïne, een derde van de volledige strijdkrachten. Daaronder valt ook niet-gevechtspersoneel, zoals logistieke medewerkers. "Het grootste deel van dit aantal is het gevechtselement en dat is meer dan 50 procent van wat Rusland momenteel heeft."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.