Steven de Rijk (25) ging naar het boerenprotest in Stroe: ’Ik wilde opkomen voor ons bestaansrecht’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Steven de Rijk werkt op een zuivelboerderij aan de Heimansbuurt in Alphen aan den Rijn.

Steven de Rijk werkt op een zuivelboerderij aan de Heimansbuurt in Alphen aan den Rijn.© Eigen foto

Eva Stam

Steven de Rijk: „Naar aanleiding van de Kamerbrief van minister Van der Wal kreeg ik het bericht dat er vanuit de organisatie Agractie een actie was bedacht: we zouden weer gaan protesteren. En dus ben ik uiteindelijk op woensdag naar Stroe gereden.”

„Ik heb best lang getwijfeld of ik zou gaan. Thuis heb ik allemaal werkzaamheden: voor het vee zorgen en zuivel maken. Het was een lastige afweging, maar op het laatste moment besloot ik toch mee te gaan. ’s Ochtends heb ik heel vroeg al het zuivel gemaakt en daarna ben ik in de auto gestapt. Alleen niet met de trekker, want dan zou ik veel te laat zijn aangekomen. Ik vond het gewoon te belangrijk om er niet bij te zijn. Je doet dit niet alleen voor jezelf, maar ook als steun voor andere boeren. We protesteren om het bestaansrecht van de landbouwsector te verdedigen.

Wij hoeven elkaar natuurlijk niet meer te vertellen hoe het zit. Wij kennen de emoties, de verhalen. Maar door zo’n protest denk ik dat we veel aandacht trekken en ook serieus genomen worden door mensen buiten de agrarische sector. Een trekker trekt nou eenmaal veel bekijks. Door verhalen via social media en andere platformen te verspreiden willen we graag ons verhaal vertellen.

Tijdens het protest kwamen diverse sprekers aan het woord, waaronder veel belangenbehartigers. Ik vind het ontzettend mooi dat door hen is uitgesproken dat de belangengroepen samen gaan werken. We gaan als groep verder. Als er een gesprek is met de politiek dan doen we dat niet meer los van elkaar.

Daarnaast kwamen er kinderen aan het woord. De geplande stikstofmaatregelen raken boerengezinnen. Veel wordt aan de keukentafel besproken, dus kinderen krijgen dat ook mee. Voor hen is dat ook moeilijk. Zij vragen zich af hoe ze de toekomst voor zich moeten zien. Ben ik nog gewenst? Hoe kijken kinderen uit mijn klas tegen mijn boerenbestaan aan?

Er zijn politici niet naar het protest gekomen, omdat hun veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat er iets met ze zou zijn gebeurd. Maar dat ze zich niet welkom voelen, daar hebben ze het in mijn mening wel zelf naar gemaakt. Met sommige politici valt namelijk niet te praten. Zij hebben al een mening gevormd en kunnen niet naar ons luisteren. Als je niet openstaat en er geen sprake is van een eerlijke verstandhouding dan wordt het wel heel lastig.

Natuurlijk zie ik ook wel dat er problemen zijn. Op een gegeven moment zijn boeren een beetje vergeten dat we te maken hebben met natuur. Veel draaide om massaproductie. Daar zijn we goed in, en dat hebben we de afgelopen dertig jaar geperfectioneerd. Nu hebben we tijd nodig om dat op zo’n manier te gaan doen dat we de natuur niet te erg belasten. Er moet daarom meer aandacht komen voor ecologie. Maar zoals ik zeg, dat vraagt tijd. De politiek kan daarin faciliteren door innovatie te stimuleren en daar geld aan uit te geven, in plaats van het te gebruiken voor het uitkopen van boeren.

Verandering in de natuur zal altijd blijven. Maar wij boeren zijn juist dé experts op het gebied van het Nederlandse landschap. Wij weten wat er nodig is. Je ziet al veel initiatieven die dat bevestigen. Als je nu besluit heel veel boeren uit te kopen, kan je dat later niet weer zo maar terugdraaien. Het zal voor minder gevarieerd eten zorgen en ook onze koopkracht zal dalen. Ik denk dat we gezamenlijk ook tot betere oplossingen kunnen komen.”

Lees ook: Macy Timmermans (20) besloot door een opmerking van haar moeder te beginnen aan haar huidige opleiding: ’Het was een goede keuze’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.