Zelfsturende pont Ferry vaart voor tweede seizoen

Ferry Solution, de verder ontwikkelde zelfsturende pont.© foto future mobility network

Sjaak Smakman
Warmond

Fietsers en wandelaars kunnen tot eind september voor het tweede jaar gebruik maken van de zelfsturende pont Ferry om over de Grote Sloot over te varen tussen de Kagerzoom en Koudenhoorn. De pont vaart op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur en is op afroep beschikbaar.

Vorig jaar had Teylingen de primeur van de eerste operationele automatisch varende pont in Nederland. Dit seizoen worden de doorontwikkelingen van Ferry Solution, zoals de pont inmiddels heet, getest. Ferry Solution is een stuk groter dan zijn voorganger en kan twaalf mensen tegelijk vervoeren.

Hij is ook al uitgebreid getest in Rotterdam. Bij de reparatie van de Lage Erfbrug zorgde hij voor de overtocht van fietsers en voetgangers. In zeven weken tijd maakten meer dan 40.000 mensen gebruik van de Ferry Solution. De pont voer toen overigens niet automatisch: er was geen tijd om alles in te regelen en daarnaast vereisten de regels dat er een bestuurder met groot vaarbewijs aanwezig was. De pont is duurzaam, wordt elektrisch aangedreven en vaart op energie uit de eigen zonnepanelen.

Tussen Kagerzoom en Koudenhoorn wordt wel gebruik gemaakt van de zelfsturende technologie die de pont zo bijzonder maakt. Tijdens deze proefperiode worden allerlei zaken getest en onderzocht. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de provincie, de Economic Board Duin en Bollenstreek en de gemeente Teylingen. Ferry Solution is ontwikkeld door The Future Mobility Network, Next Generation Shipyards en Buffalo Automation.

Joop Veenis van The Future Mobility Network en provinciebestuurder Anne Koning verrichten op 13 juli de officiële opening. Koning: „Lekker bewegen en ontspannen in de natuur geeft rust en nieuwe energie. Goed te zien dat steeds meer inwoners er lekker op uittrekken. Soms zoveel dat we zien dat in sommige gebieden de drukte flink toeneemt. Met de bijdrage van de provincie realiseren we een extra verbinding naar het eiland Koudenhoorn. Zo hopen we op een betere spreiding van bezoekers en zorgen we ervoor dat ook deze zomer recreanten heerlijk kunnen genieten van dit mooie gebied.”

Steigers

Ferry Solution maakt gebruik van tijdelijke steigers om aan- en af te meren. Het technisch onderzoek is gericht op betaalsystemen en gedrag, vervoerswaarde en energievoorziening. De pont kan dit jaar aan de kant worden opgeroepen, zodat hij vaker vaart maar alleen als er ook iemand staat te wachten. Ferry Solution is ook de eerste pont waar je (contactloos) naast normale valuta ook met crypto kunt betalen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.